Zelf aan de slag met Dr. Schüssler Celzouten van Adler Pharma en Sonnenmineral

Welke celzouten heb ik nodig?

Wil je zelf aan de slag met de toepassing van Schüssler Celzouten, maar weet je nog niet zo goed hoe? Op deze pagina vind je onafhankelijke informatie van het informatiecentrum Dr. Schüssler Nederland. Onder meer het volledige repertorium vertaald uit het Duits (je vindt hier welke celzout combinaties kunnen ondersteunen bij welke klachten), een informatieve flyer over alle Adler en Sonnenmineral producten, en een “leven met” flyer met basis informatie over alle celzouten.

Of ga direct naar "alle 33 celzouten op een rij".

Alle links openen in een nieuw scherm, en zijn te openen met iedere PDF viewer, zoals Adobe Acrobat.

Download het Celzouten Repertorium (zelfzorg klachten A-Z) Toepassing voor gezichts- en lichaamsverzorging (en ontgiftiging) Brochure "Leven met Celzouten" nrs 1-33

Celzouten kunnen niet beschouwd worden als (vervanging van) medische-­‐en/of psychiatrische behandelingen. Indien je onder medische-­‐en/of psychiatrische behandeling bent, wordt geadviseerd met de behandelende arts te overleggen. Celzouten.eu of het informatiecentrum voor Celzouten bieden slechts onafhankelijke informatie en kunnen niet aansprakelijk gehouden worden voor (medische) problemen voortvloeiend uit de zelfzorg n.a.v. informatie op de website of in de brochures.

Introductie

Een van de mensen die zich in de negentiende eeuw intensief bezighield met mineralen in het menselijk lichaam was dr. Wilhelm Heinrich Schüssler. Zijn onderzoek heeft geleid tot de ontwikkeling van een eigen geneeswijze, die werkt met de mineraalzouten (celzouten) zoals die in het lichaam aanwezig zijn.

Dr. Schüssler was een homeopathische arts. Hij zocht naar een eenvoudige geneeswijze en ging daartoe storingen, die wij ziektes noemen, grondig onderzoeken. Hij ontdekte dat de meeste ziektes op een tekort aan mineraalzouten terug te voeren zijn. En wel op een heel specifiek tekort: een tekort binnen in de cel. Schüssler kwam tot het inzicht dat de gezondheid van de cel en daarmee de gezondheid van het lichaam ontstaat door het aanvullen van deze tekorten. Hij ging zelfs verder: "Om schade te voorkomen en om de celzouten direct opneembaar voor de cellen te maken, moeten ze gepotentieërd (verdund) worden".

De celzouten volgens dr. Schüssler bevatten zodanig verdunde (verwreven) mineraalzouten dat ze direct door de cel opgenomen kunnen worden. Mineraalzouten, die onverdund gegeven worden, kunnen voor het lichaam een belasting vormen, zoals b.v. geconcentreerde calcium-, magnesium- of ijzersupplementen. Als deze te lang worden ingenomen kan dit mogelijk leiden tot ongewenste bijwerkingen, omdat het lichaam de stoffen niet goed kan verwerken en deze b.v. in de vorm van nierstenen afzet. Verdunde mineralen echter kunnen door het lichaam zonder problemen in de cellen worden opgenomen. De celzouten kunnen door uiterst kleine openingen in de celwand heen. Door de verdunning is het bovendien onmogelijk om teveel van deze mineralen binnen te krijgen. Ter vergelijking: in 1 liter mineraalwater bevindt zich ongeveer 1000 mg (=1g) aan opgeloste mineralen. Als iemand een zelfde hoeveelheid aan Schüssler celzouten in D6 verwrijving wil innemen, dan moet diegene 1 ton (1000kg) celzout tabletten innemen. In het verdunnen ligt ook de werking van de Schüssler mineralen besloten. Hierdoor kunnen ze direct worden opgenomen in de cel en hoeven ze niet door het proces van de stofwisseling. De aanvulling van de tekorten is het belangrijkste werkingsprincipe. De mineraalzout moleculen kunnen, omdat ze in de melksuiker als afzonderlijke moleculen beschikbaar zijn, direct door het lichaam opgenomen en gebruikt worden. Let wel op dat de celzouten gemaakt zijn met lactose en niet met magnesiumstearaat. Het magnesiumstearaat blokkeert namelijk de opname van de celzouten wanneer je er drie per dag of meer inneemt.

De mineralen in het lichaam.
In het volgende gedeelte kunt u lezen over de algemene biochemische werking van de mineralen (minerale zouten) in het lichaam. De Schüssler celzouten zijn op deze mineralen gebaseerd. Het mineraal zout is in zeer sterk verdunde vorm (verwreven) aanwezig in lactosetabletten. De celzouten ondersteunen de werking van het lichaam.


Alle Schüssler zouten, nummer 1-33 op een rij

De nummers bij de celzouten verwijzen naar de volgorde waarin deze in de loop der jaren zijn ontdekt.

Klik op het onderstreepte gedeelte van de kop van het mineraal om direct naar de productpagina te gaan (link wordt geopend in een nieuw tabblad).

Celzout 1: Calcium fluoratum (D12)

Eigenschappen:

Dit mineraal is verantwoordelijk voor de elasticiteit van het bindweefsel en werkt op de gewrichtsbanden, de weefsels, de vaten en de spieren en ook op het tandglazuur en het beenderoppervlak. Indien dit mineraal ontbreekt, leidt dit tot verrekkingen die niet meer te herstellen zijn of geeft verhardingen die niet meer soepel worden. Het oppervlakte beschermende hoornstof (keratine) wordt door Calcium fluoratum gebonden. In geval van een tekort komt dit aan de oppervlakte en wordt eelt gevormd.

Karakter:

De Calcium fluoratum geeft je het vermogen je te beschermen, zodat je geen muren meer om je heen hoeft te zetten. De energie van de Calcium fluoratum komt vrij wanneer je ontspant, waardoor de bescherming niet meer nodig is. Bijzonder goed, wanneer je altijd maar een goede indruk moet maken en daardoor gaat verstarren en bevriezen en je het gevoel hebt dat je voortdurend in je bestaan wordt bedreigd. De Calcium fluoratum is vooral belangrijk, wanneer je te star bent geworden door te vaste standpunten. Hierbij helpt de Calcium fluoratum je om deze starre identiteit los te laten, speciaal wanneer dit te maken heeft met het gevoel dat je te snel wordt aangevallen. Ze geeft je bovendien vertrouwen in je eigen leven. Calcium fluoratum heeft te maken met verharding, zowel lichamelijk als mentaal. Ze maakt je flexibel, zowel van lichaam als van geest, geeft incasseringsvermogen en versterkt de spieren. Het Calcium fluoratum werkt o.a. op de buitenkant en wel op alle bewegingen die te maken hebben met warm en koud, openen en sluiten (platvoeten, eelt, kloven).  

Toepassing:

Eeltplekken, hoornstof (vooral aan de hielen), huidkloven, peesknopen, platvoeten, spataders, aambeien, cariës, slechte vingernagels, naar binnen vallende enkels, peesverrekkingen (abnormaal beweeglijke gewrichten), losse tanden, gaatjes in de tanden.

Orgaantijd: 21.00 - 23.00 uur - 3-voudige verwarmer.

Celzout 2: Calcium phosphoricum (D6)

Eigenschappen:

Dit mineraal is het belangrijkste middel voor de beender-opbouw, het vormt het tandbeen (het binnenste van de tanden) en is verder ook een bloedopbouwend middel dat voor de aanmaak van eiwitten en cellen zorgt. In het lichaam wordt het gebruikt voor de neutralisering van zuren en het is verder een belangrijk opbouwend middel dat na ziekte gebruikt kan worden.

Karakter:

Calcium phosphoricum hangt samen met het bestaan zelf. De weg van inspanning tot loslaten. Het geeft vertrouwen in de eigen kracht en mogelijkheden.  De eisen van de buitenwereld zijn zo hoog dat de innerlijke wereld het niet aan kan. De Calcium phosphoricum zorgt dat je het aan kan en geeft je ruggengraat. Dit is een celzout voor manifestatie, wanneer je moeite hebt om iets te presteren, problemen hebt met de eisen van de maatschappij en bij overbelasting. Verzet tegen verandering door de angst om de zekerheden te verliezen, waardoor er steeds meer zekerheden zoals verzekeringen en sloten nodig zijn.

Toepassing:

Bloedarmoede, slaapstoornissen, spierkramp, tintelingen en gevoelloosheid, gevoeligheid voor weersomstandigheden, vlug transpireren, blaffende hoest (vooral bij kinderen), te snelle polsslag, nervositeit, hoofdpijn ten gevolge van overbelasting, groeipijnen, na veel bloedverlies bij een operatie, onrustige benen, osteoporose. Bij eiwit/melkallergie, een teveel aan grofstoffelijke eiwitten. Goed om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Vooral kinderen hebben veel van dit mineraal nodig voor de opbouw van een gezond lichaam. Krampen in de benen, vooral de kuiten. Neutraliseert de verzuring. Dode vingers en handen. Groeipijnen bij kinderen. Het vult je `binnenkant`, d.w.z. . het geeft je stevigheid en aarding,  waardoor je in je lijf zit en jezelf kunt manifesteren.

Opmerking: In geval van een tekort aan dit mineraal treedt een hevige honger naar pikante gerechten op, vooral ketchup, mosterd en gerookte voedingswaren.

Orgaantijd: 23.00 - 01.00 uur - galblaas.

Celzout 3: Ferrum phosphoricum (D12)

Eigenschappen:

Wordt gebruikt bij wonden en als eerste hulp middel in alle acute situaties. Het is bij uitstek het middel voor verwondingen, vooral bij pijn. Het heeft een gunstige invloed op beginnende ontstekingsprocessen en verse wonden, maar het werkt ook op kinderziektes, die zich nog in het beginstadium bevinden. Het kan preventief genomen worden, ter versterking van het immuunsysteem en de algemene weerstand van het lichaam. Ferrum phosphoricum is een wezenlijk bestanddeel van de rode bloedlichamen. Het bindt zuurstof in de rode bloedlichamen, waardoor dit tot de cellen kan worden getransporteerd.

Karakter:

Het is bij uitstek het mineraal voor je zelfvertrouwen en de Ferrum phosphoricum geeft je de kracht om aan te kunnen wat er op je afkomt. Ze versterkt het immuunsysteem; geeft je daadkracht en laat je ondernemen. Bij verstoring door kleinigheden; niet tevreden zijn met het leven.

Toepassing:

Allerlei ontstekingen, verse wonden (het is dan aan te bevelen om opgeloste mineraaltabletten in een papje op de wond te doen), oorpijn, middenoorontsteking, oorsuizingen (doorbloedingsstoornissen), bonzend hoofd (hoofdpijn), gebrek aan concentratie, geen sterke zon kunnen verdragen. Bij koorts tot 38,8°C (vanaf 38,8°C de Kalium phosphoricum) en hitte. 

Opmerking: Koffie, zwarte thee en cacao verbruiken zeer veel ijzer.

Orgaantijd: 17.00 - 19.00 uur - nieren. 

Celzout 4: Kalium chloride (D6)

Eigenschappen:

Kalium chloride zorgt voor de binding en opbouw van vezels in het lichaam, deze zijn een wezenlijk bestanddeel van het bindweefsel. De grootste reserve hiervan bevindt zich in de bronchiën, bij een groot tekort in het lichaam wordt het dan ook uit de bronchiën gehaald, de beschermende laag laat los en er ontstaat een slijmerige hoest. De Kalium chloride is het mineraal, dat nodig is voor een goede werking van de klieren en het bindt chemische giffen. In geval van gebrek aan dit mineraal wordt de vloeibaarheid van het bloed minder omdat het dikker wordt door de vezelstoffen die dan vrijkomen. Het dient gebruikt te worden in geval van ontstekingen, die in een vergevorderd stadium zijn, speciaal wanneer een ziekte zich al heeft vastgezet en chronisch wordt.

Karakter:

Dit is het mineraal voor het loslaten van de zorgen om de toekomst. Het denken niet los kunnen laten of stil kunnen zetten, omdat het gevoel niet gebruikt kan worden. Gevoelens kunnen toestaan en deze gebruiken. Maakt de geest soepeler. Bij angst voor tegenslag en het constant blijven malen van de gedachten, speciaal met betrekking tot de toekomst. Veel bemoeien met anderen of juist helemaal naar binnen gekeerd.

Toepassing:

Reguleert de vloeibaarheid van het bloed, hardhorigheid, neiging tot overgewicht, zwelling van de klieren, slijmhoest, couperose (adertjes in het gezicht), gerstekorrels, rode adertjes. Ontgift het bloed van zowel chemische als elektromagnetische belasting. Bij chronische ontstekingen.

Opmerking: Alcohol en overbelasting van de bloedstroom verbruiken zeer veel van dit mineraal.

Orgaantijd: 09.00 - 11.00 uur - pancreas (alvleesklier)/milt. 

Celzout 5: Kalium phosphoricum (D6)

Eigenschappen:

Dit is het beste middel voor alle uitputtingsverschijnselen van psychische of van lichamelijke aard. Van alle mineralen van Dr. Schüssler is dit het antisepticum bij uitstek, omdat het belastende stoffen onschadelijk maakt. Dit mineraal komt voor in alle hersen- en zenuwcellen, in het bloed en in de spieren en is een onontbeerlijke energiedrager. In het lichaam bindt het lecithine.

Karakter:

Geeft de kracht en het vermogen om onder druk te werken. Verantwoordelijkheid kunnen nemen en kunnen dragen. Op tijd rust kunnen nemen en niet altijd maar doorjagen, totdat uitputting het gevolg is. Bij moedeloosheid, schuchterheid, vrees, pleinvrees en uitputting. Wanneer je het gevoel hebt dat er teveel van je geëist wordt; ergernissen die je moeilijk naast je neer kunt leggen. Alle verantwoordelijkheid naar je toe trekken en iedere keer er weer meer bijnemen of juist geen verantwoordelijkheid kunnen nemen.

Toepassing:

Om te herstellen; mondgeur (die niet weggaat door tandenpoetsen), bloedend tandvlees, terugtrekkend tandvlees. Te gebruiken bij hoge koorts (boven 38,5°, helpt dit niet dan Calcium phosphoricum en Calcium sulfuricum toevoegen). Vaak gaat een tekort aan Kalium phosphoricum samen met een voortdurend gevoel van honger, ook direct na het eten.

Opmerking: voor, tijdens of na bijzondere inspanningen overvloedig innemen als aanvulling van de aangebroken reserves. Samen met de Natrium chloride zorgt de Kalium phosphoricum voor de opbouwen aanmaak van nieuw weefsel.

Orgaantijd: 13.00 - 15.00 uur - dunne darm. 

Celzout 6: Kalium sulfuricum (D6)

Eigenschappen:

Dit mineraal is (samen met Ferrum phosphoricum) een onontbeerlijke drager van zuurstof en bevordert zodoende de regelmatige vernieuwing van de cellen. De zuurstof wordt door de Ferrum phosphoricum tot bij de cel gebracht, het Kalium sulfuricum zorgt voor de zuurstof in het binnenste van de cel. Bovendien is het een belangrijk mineraal voor de werking van de alvleesklier. Het wordt vooral gebruikt wanneer de stofwisseling gehinderd wordt of traag geworden is, vooral voor „hardnekkige“ gevallen. Wanneer een probleem met de gezondheid of een ziekte chronisch geworden is en het niet meer echt wil genezen. Maar ook voor problemen met de gezondheid die „niet zo duidelijk naar voren komen“. Aan het huidoppervlak is het Kalium sulfuricum nodig voor de pigmentvorming. (Het bruin worden.) Samen met Calcium fluoratum vormt het de bovenste huidlaag. Het is het beste om dit mineraal tegelijk te gebruiken met een dubbele hoeveelheid Natrium sulfuricum (nr. 10). (Betere afvoer.)

Karakter:

Belangrijk voor het verwerken van mentale belasting, hetgeen vaak te maken heeft met de omgeving. Maakt mentaal sterk en weerbaar. Laat je beheerst handelen en geeft je het overzicht. Wanneer je bang bent dat je niet alles op tijd afkrijgt, gehaast zijn en ongeduldig. Bij een groot tekort ga je je vasthouden aan je gewoontes.

Toepassing:

Stelt je in staat om weer gezond te worden, vooral na een periode van overbelasting. Het is het mineraal voor de alvleesklier en het kan daarom ingezet worden in het eerste stadium van suikerziekte, wanneer de alvleesklier door overbelasting niet meer genoeg insuline aanmaakt. Bij een drukkend gevoel in de maag na teveel eten of teveel koffie geeft de Kalium sulfuricum verlichting. Ook bij misselijkheid en overgeven kun je dit mineraal gebruiken. (Dan alleen spoelen in een oplossing van water in de mond.) Bij geeuwhonger, sterke behoefte aan frisse lucht, claustrofobie - angst voor enge ruimtes (liften, tunnels), psoriasis, huidziektes, pigmentvlekken (o.a. vitiligo), gevoelig voor vocht.

Opmerking: Kalium sulfuricum is een zuurstofdrager. Het is onontbeerlijk voor regelmatige celvernieuwing en werkt de schadelijke stoffen naar buiten. Wanneer je het gevoel hebt, dat je een griep hebt, die niet overgaat.

Orgaantijd: 01.00 - 03.00 uur - lever.

Celzout 7: Magnesium phosphoricum (D6)

Eigenschappen:

Dit mineraal is mede verantwoordelijk voor de opbouw van de beenderen. Magnesium phosphoricum stuurt het vegetatieve zenuwstelsel en heeft zodoende een invloed op het hart, de zenuwen, de bloedsomloop, de klieren, de spijsverteringsorganen en op de stofwisseling.

Alle activiteiten van het lichaam, die los van de eigen wil gestuurd worden, de onwillekeurige activiteiten van het lichaam, worden met Magnesium phosphoricum gestuurd. Indirect beïnvloedt het ook de chemische basisprocessen van het lichaam. Voor alle plots optredende, stekende, borende en krampachtige pijnen is Magnesium phosphoricum het probate middel.

Karakter:

Je niet gewaardeerd voelen, vaak met de neiging tot blozen. Druk en stress vanuit de maatschappij, machteloosheid, gedesoriënteerd zijn en je niet kunnen ontspannen. De gedachten kunnen niet worden losgelaten en blijven vaak maar draaien als een gebroken plaat, zonder dat er specifieke zorgen zijn. Bij een gebrek aan eigen identiteit. Voor alle stress situaties en verslavingen.

Toepassing:

Neutraliseert de effecten van opwinding, spanning, stress, elektrosmog, enz. Bij sterke elektromagnetische belasting (elektrosmog) verbruikt het lichaam zeer veel van dit mineraal. Bij een slecht humeur, ochtendhumeur, plankenkoorts. Vooral de zin in chocolade is een aanwijzing van het tekort aan dit mineraal. Dit is zonder weerga het beste middel voor onwillekeurige verkrampingen (buikpijnen, kolieken, menstruatiekrampen, migraine in het beginstadium), plotselinge pijnscheuten, knobbelig gevoel in de hals. In geval van slaapstoornissen is het een goed inslaap- en wekmiddel. (Ze zorgt dat het licht uit gaat en dat het weer aan gaat.) Bij problemen met doorslapen de Calcium phosphoricum gebruiken. Opgeblazen gevoel. Werkt goed bij jeuk.

Opmerking: Magnesium phosphoricum werkt bijzonder goed als „warme 7“ bij begin van migraine, menstruatiepijn en spanning. Daartoe worden 10 stuks van dit mineraal in warm water, dat even gekookt heeft, opgelost en zo heet mogelijk met kleine slokjes opgedronken. Gaat de migraine niet over dan ook 10 stuks van de Calcium fluoratum (nr. 1) en 10 stuks van de Natrium sulfuricum (nr. 10) erbij innemen.

Orgaantijd: 15.00 - 17.00 uur - blaas.

Celzout 8: Natrium chloratum (D6)

Eigenschappen:

Het is verbazend dat uitgerekend keukenzout, dat een slechte reputatie heeft, een geneesmiddel is. We eten er vaak teveel van, zonder het te beseffen. In sterk verdunde vorm werkt het echter heel anders. Natrium chloratum bevordert de celdeling en leidt zo ook tot toename van de rode bloedlichaampjes. Het bindt slijm (mucine) in het lichaam en is zodoende geschikt voor de opbouw van alle slijmvlies (ook maagslijmvlies). Het regelt de warmte- en de vochthuishouding van het lichaam en het vormt het kraakbeenweefsel en het gewrichtsvocht. Het werkt in op alle delen van het lichaam die niet doorbloed worden, omdat ze door de vochtaantrekkende werking van het natrium chloratum in de kringloop van de stofwisseling worden opgenomen. Het werkt gifafdrijvend in geval van biologische belastingen zoals bijv. insectensteken en wordt daarom voor alle allergieën gebruikt.

Karakter:

Teleurstelling is het belangrijkste thema waar dit mineraal mee te maken heeft, alles doen wat er van je verwacht wordt en dan nog de ander niet tevreden kunnen stellen, er niet bij horen. Handelen om aan de verwachting van een ander te voldoen en op alles een antwoord moeten weten. Het gevoel hebben dat je verloren gaat in de massa. Snel bedroefd met depressieve gevoelens en gevoelens van eenzaamheid. Wanneer er problemen zijn met het verwerken van verdriet en verlies.  Emoties niet laten zien en deze vasthouden.

Toepassing:

Belangrijkste middel voor alle allergieën, inclusief hooikoorts. Bij de ontregeling van de vochthuishouding; verkoudheid met druipende neus (waterig); problemen met de sinussen; gevoeligheid voor kou; gevoeligheid voor tocht, beschadiging van de ruggenwervels; beschadiging van het kraakbeen. Te gebruiken bij brandwonden in de vorm van een brij of als crèmegel; ook uitwendig te gebruiken bij slijmvliesproblemen en/of voorhoofdholte problemen. Schilfers op het hoofd, koude handen en voeten, blaas- en nierontstekingen, lawaaierige gewrichten (kraken van de gewrichten), jicht. Veel of weinig dorst; erg brandende uitscheiding; tranende en/of jeukende ogen; oedeem. Zure oprispingen (wanneer het bovenin de slokdarm brandt). Reuk- en smaakverlies. Hoge bloeddruk evt. samen met Kalium jodatum (nr. 15). (Niet vergeten een arts te raadplegen!).

Opmerking: Bij een tekort aan dit mineraal ontstaat er een sterke trek in zoute en sterk gekruide gerechten. Veel van het Natrium chloratum wordt verbruikt door psychosociale stress (bijv. televisie).

Orgaantijd: 05.00 - 07.00 uur - dikke darm.

Celzout 9: Natrium phosphoricum (D6)

Eigenschappen:

Dit mineraal bevordert de afscheiding van urinezuur via de nieren. Het regelt bovendien de vetstofwisseling en is verantwoordelijk voor de afbraak van suiker. Natrium phosphoricum is een algemeen middel voor bijna alle ziektes die van reumatische aard zijn of die met een teveel aan zuren te maken hebben. Een tekort aan dit mineraal leidt tot verzuring met de daarmee gepaard gaande gevolgen, zoals verzwakte immuniteit, niet genezende wonden („alles“ verzweert gemakkelijk), onverklaarbare honger, een dip in de namiddag. Pas laat op de dag actief worden. Bovendien wordt de filtercapaciteit van de nieren zwaar belast door een dergelijke verzuring en wordt het lymfestelsel op de proef gesteld. In dergelijk geval treden zwellingen op. Voor jongeren met een onzuivere huid en pukkels als gevolg van verzuring door spanning, ontstaan uit de onzekerheid over zichzelf.

Karakter:

Het onderdrukken en niet uiten van je warmte, cool zijn is in. Je gevoelens niet naar buiten kunnen of durven brengen. Onzeker over je weg en het leven. Het mineraal helpt je om zelf je leven vorm te geven en je warmte te laten zien. Wanneer je slecht alleen kunt zijn en vooral ’s avonds actief bent. Bij problemen met veranderingen. Bij een tekort treden er geen temperatuursverhogingen meer op bij ziektes en ontstaan ziektes als reuma en jicht.

Toepassing:

Bij brandend maagzuur (onder in de maag), opstotend zuur, vetzucht, reuma, talgproblemen, mee-eters, acne, gezwollen lymfeknopen, vette/droge haren/huid, chronische lusteloosheid/vermoeidheid, onverklaarbare honger (wanneer men plotseling moet eten), behoefte aan zoetigheid, vet eten, en meelgerechten. Zuur ruikende lichaamsuitscheidingen (zweet, urine, luierontsteking), sinaasappelhuid en steenvorming. Een afvoerend mineraal bij milieuvervuiling en bij verstoringen door straling door bijv. zendmasten. Ook bijzonder goed om te gebruiken tijdens lange autoritten.

Opmerking: De voeding heeft een buitengewoon grote invloed op het zuurgehalte! Bij een tekort aan Natrium phosphoricum ontstaat een behoefte aan zoetigheid. Zoet geeft zuur. Dit is bovendien een belangrijk mineraal voor de ondersteuning van de lever, de gal en de dikke darm. Het reguleert tevens de suikerhuishouding.

Orgaantijd: 19.00 - 21.00 uur - kringloopmeridiaan.

Celzout 10: Natrium sulfuricum (D6)

Eigenschappen:

In tegenstelling tot Natrium chloratum (nr. 8), dat de juiste hoeveelheid water naar de lichaamscellen voert en gif uitscheidbaar maakt, bevordert Natrium sulfuricum de uitscheiding van alle vloeistoffen waarin schadelijke stoffen zijn opgelost. Schadelijke stoffen blijven namelijk in het lichaam opgelost, zodat ze geen belasting vormen voor het lichaam. Deze schadelijke stoffen moeten door de lever afgebroken worden, zodat ze via de dikke darm uitgescheiden kunnen worden. Natrium sulfuricum is de werkingsstof die het lichaam de kracht geeft, de vloeistof-bindende slakken zo te wijzigen, dat ze uitgescheiden kunnen worden. Tijdens dit proces komt water vrij uit zijn chemische verbinding en kan het uitgescheiden worden, resp. voor andere toepassingen gebruikt worden. Zodoende is Natrium sulfuricum het middel bij uitstek voor de ontslakking van het lichaam en voor het uitscheiden van giftige substanties. Het is daardoor ook een belangrijk ondersteunend bestanddeel voor de lever en de gal en het regelt bovendien de suikerhuishouding in het lichaam. In geval van een tekort aan dit mineraal treedt verslakking op in het volledige bindweefsel van het lichaam en ontstaan bijv. gezwollen voeten, onderbenen en handen.

Karakter:

Wanneer je de neiging hebt om je gevoelens weg te drukken en je sterke emoties zoals kwaadheid, ergernis en agressie niet laat zien, geeft dit mineraal een gezonde sterkte om de uitdagingen van het leven aan te kunnen. Laten stromen of het leven controleren? Wanneer er een passieve houding ten opzichte van het leven is ontstaan, “laat mij met rust” en je terug willen trekken uit de hardheid van de maatschappij.

Toepassing:

Dit is het mineraal om te ontslakken en te ontgiften. Werkzaam op de lever en gal. Bij diarree, stinkende winden, zwaar gevoel in de ledematen (bij bijv. een beginnende griep), gezwollen ogen (vooral `s morgens vroeg) en traanzakken, hoofdpijn door vergiftiging (kater), trekkende en pijnlijke gewrichten. Bij bedplassen, samen met Kalium -aluminium sulfuricum (nr. 20).

Een belangrijk middel bij hoge suikerwaarden (niet zonder medische begeleiding). Gezwollen benen; reguleert de vloeibaarheid van het bloed (onttrekt overbodig water), druk in de oren, open benen, jeukende huid, bijtende eczemen; wratten, koortsblaren en herpes (lippenbalsem!). Lymfe reinigend en straling afvoerend.

Opmerking: Klachten die ontstaan uit het niet voldoende af kunnen voeren van afvalstoffen. Goed om te gebruiken wanneer je een beginnend gevoel van griep krijgt. Elektromagnetische belasting, alcohol, tabak en koffie versterken het tekort.

Orgaantijd: 11.00 - 13.00 uur - hart.

Celzout 11: Silicea (D12)

Eigenschappen:

In alle cellen van het menselijke lichaam bevindt zich een hoog gehalte aan kiezelzuur. Dit is het belangrijkste mineraal voor de sterkte van het bindweefsel, vooral voor de huid, haren en nagels. Een tekort leidt tot broosheid of krimp van dit weefsel. Dat kan men vooral zien aan de huid, de haren en de nagels. Een goed herstel na een botbreuk hangt samen met een goede toevoer aan Silicea. Altijd Silicea gebruiken, indien er kans bestaat op scheuren of afbreken van bindweefsel (zwangerschap, neiging tot lies- of navelbreuk). Silicea werkt ook in op het bindweefsel van de ogen. Bij een tekort kan een extreme lichtgevoeligheid ontstaan. De huid is één van de belangrijkste uitscheidingsorganen van het lichaam. Indien de uitscheiding van afvalstoffen van het lichaam door overmatig transpireren gebeurt (onaangenaam transpireren van voeten en handen), is er sprake van een tekort aan Silicea. Silicea reguleert het geleidende vermogen van de zenuwbanen. Ze bevordert de doorstroming op die plaatsen waar nog afvalstoffen in het lichaam zijn achter gebleven. 

Karakter:

Wanneer je geleerd hebt jezelf uit te schakelen om je omgeving te kunnen waarnemen, door het missen van vertrouwen in jezelf. Overgevoelig voor je omgeving. Wanneer je als kind bijvoorbeeld hoorde: was jij maar niet geboren. Het Silicea geeft zelfvertrouwen en zorgt ervoor, dat je je grenzen kunt gaan aangeven, zodat je kunt voldoen aan de eisen die worden gesteld. Bij een overdreven verlangen naar harmonie. Moeite met het aangaan van confrontaties.  Altijd “pleasen“.

Toepassing:

Zwak bindweefsel, gevoeligheid voor licht en geluid, trekkende oogleden, slecht haar (gespleten haarpunten) en slechte nagels (komen laagje voor laagje los), pijn door ischias, stinkend zweet (voetzweet), zweterige handen, inwendig etteren (in verbinding met Natrium phosphoricum), zwangerschapsstriemen, liesbreuk (soms is een operatie nodig!). Snel blauwe plekken. Bij rimpels en kraaienpootjes als crèmegel uitwendig gebruiken.

Opmerking: Bij gebruik van Silicea komen de in het lichaam opgeslagen zuren vrij. Daarom altijd samen met de Natrium phosphoricum (nr. 9) gebruiken, anders kan, door het vrijkomen van de zuren, een jichtaanval veroorzaakt worden. Het transpireren niet tegengaan, omdat hierdoor nierstenen kunnen ontstaan. 

Orgaantijd: 03.00 - 05.00 uur - longen.

Nr. 12 Calcium sulfuricum (D6)

Celzout 12: Calcium sulfuricum (D6)

Eigenschappen:

Dit mineraal, dat hoofdzakelijk in de lever, de gal en in de spieren voorkomt, werkt slijmoplossend en bevordert de uitscheiding. Het is brandstof voor de cellen van het bindweefsel. Het maakt de zuren die in het bindweefsel vastzitten weer vloeibaar, bevordert de doorlaatbaarheid van het weefsel en helpt zo bloeduitstortingen te verminderen.

Karakter:

Alles of niets karakter, wie niet voor me is, is tegen me. Gevangen zitten in vaste structuren, dit kan op school zijn, bij de ouders, door wetten of als gevolg van de instanties. Bijvoorbeeld een zoon, die nog bij de moeder woont en waar de moeder alles nog voor bepaalt. Niet om kunnen gaan met beperkingen, gevangen zitten in regeltjes. De Calcium sulfuricum verzacht zowel dwarsliggende kinderen, als de nukkige en dwarse personen. Blokkering door angst.

Toepassing:

Vastzittende verkoudheid, etterende amandel- en keelontsteking, chronische bronchitis, reuma, jicht, etterende middenoorontsteking, etterende fistel, abces, open etterende wonden en chronisch etterende wonden (moeten ook open zijn!).

Opmerking: na een shock en/of ongeluk, wanneer het leven weer in beweging moet komen. Vervuiling van het bloed en de lever met afvalstoffen, chronische open ontstekingen.

Orgaantijd: 07.00 - 09.00 uur - maag.

De nummers 1 t/m 12 zijn de twaalf basiszouten. De nummers 13 t/m 33, de hogere of aanvullende celzouten, ondersteunen elk de verschillende werkingsgebieden van de basiszouten. Bij de toepassing van een hoger celzout is het daarom van belang rekening te blijven houden met de werkingsgebieden van de 12 basiszouten die door het inzetten van een hoger celzout in beweging gebracht worden, en indien nodig ze te ondersteunen.

Celzout 13: Kalium arsenicosum (D12)

Eigenschappen:

Een tekort maakt gevoelig voor klachten van de huid, het zenuwstelsel en de slijmvliezen. Geldt als een versterkingsmiddel bij zwakte en vermagering, omdat het versnelde stofwisselingsprocessen langzamer laat werken. Dit mineraal geeft bijzonder goede resultaten bij maag- en darmklachten met diarree. Bij moeilijk te beïnvloeden huidklachten, die met andere celzouten geen verbetering geven, moet Kalium arsenicosum erbij gegeven worden. Hieronder vallen huidverdikkingen, jeukende eczemen, schilferige huiduitslag, bijtende ontsteking van de slijmvliezen, heftige jeuk. Belangrijk middel voor de vrouw bij de menopauze voor stabiliteit en innerlijke zekerheid.

Ondersteunt de hypofyse en de schildklier, die de aanmaak van calcium bevordert, wat weer te maken heeft met osteoporose.

Toepassing:

Verlammingsverschijnselen en krampen. Chronische huidaandoeningen en chronische huidziekten met hevige jeuk.

Bleekzucht, vermagering, algemene zwakte. Klachten aan nieren, hart, lever, maag-darmkanaal, reguleert en stabiliseert spieren en gewrichten.

Opmerking: Tekort kan aanleiding zijn voor angstaanvallen, zwaarmoedigheid, prikkelbaarheid, onrust, hartkloppingen.

Kenmerkend is een dorstgevoel, moeheid en prikkeling in de ledematen. De klachten treden periodiek op.

Celzout 14: Kalium bromatum (D12)

Eigenschappen:

Kalium bromatum is het biochemische kalmeringsmiddel, met een sterke werking op het zenuwstelsel. Ondersteunend bij onrust en slaapstoringen. Bij klachten van organen, zoals bijv. de schildklier en de ogen, die met nervositeit te maken hebben. Een tekort maakt gevoelig voor klachten van de huid en het zenuwstelsel. Niets kunnen laten liggen, maar alles vandaag nog moeten afmaken.

Toepassing:

Belangrijk mineraal bij schildklier problemen, dan samen met de Kalium jodatum (nr. 15) gebruiken. Werkt ontstekingsremmend op huid en slijmvliezen. Nerveuze gezichtsstoornissen. Psoriasis. Bij regelmatig terugkerende hoofdpijn en migraine, vooral bij te veel geestelijke inspanning, moet dit celzout aanvullend erbij worden genomen.

Opmerking: Het gebruik van keukenzout verminderen, omdat het de opname van Kalium bromatum remt. Nervositeit, manische depressiviteit, angst. Voor mensen die innerlijk onrustig zijn, maar aan de buitenkant moe en futloos overkomen of die rusteloos en nerveus zijn. Bij kinderen: angstig, schrikachtig, nerveus en vaak met een onrustige slaap.

Celzout 15: Kalium jodatum (D12)

Eigenschappen:

Dit is het belangrijkste mineraal voor de samenstelling van het bloed en het is tevens het belangrijkste mineraal voor de hoge bloeddruk. Het is het middel voor de schildklier. Het is bijna in alle cellen aanwezig, maar vooral in de schildklier, de lever, de milt, de nieren, de maag, de huid, haren en nagels.

Toepassing:

Bij verhoogde bloeddruk; activeert de werking van het hart en de hersenen; bij de neiging tot chronische huid- en slijmvliesontsteking; bevordert de eetlust en de vertering. Ook bij arteriosclerose en reumatische gezwollen gewrichten. Verhoogde stofwisseling met als gevolg vetzucht of vermagering. Bij chronisch krampachtig schrapen van de keel. Ook bij duizeligheid en plotselinge zweetuitbraken.

Opmerking: Verbetert de afweerkrachten van het lichaam en alle ontstoken gewrichten. Bij de neiging tot neerslachtigheid, huilerigheid, bijna depressieve stemmingen, hartkloppingen, “jammeren en klagen”, licht prikkelbaar en onrustig zijn. Oude emotionele wonden, die in het verleden zijn opgelopen, maar die nog steeds niet verwerkt zijn. Rust en warmte niet kunnen verdragen. Kinderen die in de groei zijn hebben veel van dit mineraal nodig. Bij schildklierproblemen beginnen met de eerste week 5 tot 7 stuks tabletten per dag tot 15 stuks de achtste week. De Ferrum phosphoricum (nr. 3), de Kalium bromatum (nr. 14), de Lithium chloratum (nr. 16), de Manganum sulfuricum (nr. 17), de Zincum chloratum (nr. 21) , en Selenium (nr. 26) ondersteunen samen met de Kalium jodatum de schildklierwerking.

Celzout 16: Lithium chloratum (D12)

Eigenschappen:

Jicht en/of reumatische ziektes, met vaak pijnlijke, opgezwollen en stijve gewrichten. Zware belasting van de zenuwen. De werking bestaat vooral uit het oplossen van urinezuren en door het neutraliseren van schadelijke stoffen in het binnenste van de cel. Ondersteunt de opbouw van nieuw huidweefsel. Eenzaamheid, onzeker en verdrietig, omdat je je  kracht niet kunt manifesteren.

Toepassing:

Bij klachten waarbij het hart betrokken is (bijv. steken in het hart, hartkloppingen). Bij ontstekingen van de urinewegen. Ook bij problemen met de nieren en de bijnieren, blaasontsteking, urineweg-infecties, aderverkalking. Hoofdpijn door nervositeit en door reuma en jicht. Bij zware belasting van de zenuwen.

Opmerking: Een tekort gaat vaak samen met een hoog kuchje als gevolg van de onderdrukking van nervositeit. (Bij de Kalium jodatum - nr. 15 - is dit het schrapen van de keel.) Bij alle allergische aandoeningen. Bij tekort ontstaat melancholie, vermagering en totale uitputting.

Celzout 17: Manganum sulfuricum (D12)

Eigenschappen:

Bij ijzertekort, om het ijzer beter en langduriger op te kunnen nemen. Wordt vaak samen, in een halve dosis, met Ferrum phosphoricum (nr. 3) gegeven. Activeert de enzymen en is daarom bij veel stofwisselingsprocessen betrokken. Stabiliseert het immuunsysteem. Een tekort maakt gevoelig voor klachten van de bloedvaten en de bloedsomloop. Maagdarm functie, milt-, lever- en galproductie.

Toepassing:

Bij schade aan het kraakbeen, omdat het de vorming van kraakbeen stimuleert. Zorgt voor een betere afbraak van zuren zoals ammoniak. Bij wisselende reumatische klachten,  energietekort, bloedarmoede, bleekzucht. Bij arteriosclerose doordat het de vorming van plaque in de bloedvaten voorkomt. Bij osteoporose en diabetes, omdat door een tekort aan mangaan de glucosetolerantie beïnvloed kan worden. Bij tandpijn, ooglid ontstekingen en leverproblemen. Ook aan te bevelen tijdens de zwangerschap om een mangaan tekort te voorkomen.

Opmerking: Zenuwzwakte, slecht geheugen en slechte concentratie als gevolg van overwerkt zijn. Vermoeid, uitgeput, met behoefte aan geestelijke rust. Bij verstoringen van de persoonlijkheid (dementie, schizofrenie, manisch depressief).

Celzout 18: Calcium sulfuratum (D12)

Eigenschappen:

Ondersteunt de ontgifting van de lever.  Uitputting, gepaard gaande met gewichtsverlies, ondanks geeuwhonger. Het is het belangrijkste middel voor de uitscheiding van zware metalen.

Toepassing:

Gebrek aan weerstand. Jicht, reuma, spataderen, aambeien, bloedingen in organen. Slecht helende wonden. Slechte opname van glucose in lever en spieren. Stapeling van kwik en lood (amalgaam). In de HEPAXEN, het middel voor ontgifting, is de Calcium sulfuratum een belangrijk mineraal. De Hepaxen bestaat uit: Kalium chloratum (nr. 4), Kalium phosphoricum (nr. 5), Kalium sulfuricum (nr. 6), Natrium phosphoricum (nr. 9), Natrium sulfuricum (nr. 10), Kalium jodatum (nr. 15), Calcium sulfuricum (nr. 18), Cuprum arsenicosum (nr. 19) en Zincum chloratum (nr. 21).

Opmerking: Alle klachten gaan samen met een overmatig dorstgevoel en moeheid. Chronisch zenuwachtig zijn, bijv. door ondervoeding of door ’s nachts te werken. 

Celzout 19: Cuprum arsenicosum (D12)

Eigenschappen:

Een tekort maakt gevoelig voor klachten van het zenuwstelsel en de spieren. Het heeft zich bewezen bij krampen van het centrale zenuwstelsel en als ondersteuning voor de stofwisseling van de hersenen, speciaal bij kinderen en bij het Down syndroom. Het is ook belangrijk voor de opname van ijzer en de werking van de schildklier. Stabiliseert het immuunsysteem.

Toepassing:

Koliekachtige pijnen, vooral in het maag-darmkanaal, met chronische hoofdpijnen. Een algemeen koudegevoel. Allerlei vormen van kramp, schouders en armen voelen verdoofd of zwak. Diarree. Ook te gebruiken bij ontwormingskuren. Bij verstoringen van de melanine huishouding (vitiligo) samen met Kalium chloratum (nr. 4), Kalium sulfuricum (nr. 6) en Natrium sulfuricum (nr. 10) gebruiken. Eventueel ook uitwendig te gebruiken. Ondersteunend middel bij ijzertekort, regelt de cholesterolspiegel en helpt bij vergiftiging door zware metalen. Bij Parkinson, wat te maken heeft met een aluminium en loodbelasting en Multiple Sclerose, wat altijd in verbinding staat met een zware metalen vergiftiging. Chronische darmontstekingen en gewrichtsproblemen.

Opmerking: Slapeloosheid door grote opwinding of angst, wanneer je altijd op je tenen moet lopen. Overgevoeligheid, nervositeit, slapte. Het niet kunnen ontvangen van warmte en/of liefde.

Celzout 20: Kalium-aluminium sulfuricum (D12)

Eigenschappen:

Werkt op de spijsvertering, bij hardnekkige verstopping, maag en darmkolieken. Een tekort maakt gevoelig voor klachten aan het centrale en perifere zenuwstelsel.

Toepassing:

Darmkrampen, winderigheid, opgezette darmen, verstopping, overbelast zenuwstelsel, duizeligheid. Bedplassen (samen met Natrium sulfuricum - nr. 10). Verstoring van de doorlaatbaarheid van de celmembranen, van het evenwicht tussen mineralen en water in de cellen.

Opmerking: Verbetert leerstoringen, bij traag reactievermogen, dementie. Werkt remmend op de zweetproductie, gebrek aan lichaamswarmte. Hardnekkig ziek zijn van zwakke, oudere mensen. In een combinatie bij Alzheimer te gebruiken samen met Calcium fluoratum (nr. 1), Ferrum phosphoricum (nr. 3), Kalium phosphoricum (nr. 5), Natrium chloratum (nr. 8), Silicea (nr. 11), Cuprum arsenicosum (nr. 19) en Zincum chloratum (nr. 21). Enkele onderzoeken geven aan dat Alzheimer te maken kan hebben met een overbelasting van aluminium. Bij zeer zware belasting van schadelijke stoffen kan er ook nog Kalium sulfuricum (nr. 6), Natrium sulfuricum (nr. 10) en Selenium (nr. 26) bij worden gegeven.

Cezlout 21: Zincum chloratum (D12)

Eigenschappen:

Zink is belangrijk voor het immuunsysteem en de werking van de thymusklier. Zink is essentieel voor de groei en differentiëring van cellen, daarom is het belangrijk voor een goede genezing van wonden. Zink komt voor in de cellen, de weefselvloeistoffen en in veel enzymen. Een tekort maakt gevoelig voor klachten die te maken hebben met overbelasting van het zenuwstelsel als gevolg van belasting door milieu, voeding, straling of stress. Belangrijk bij  bijvoorbeeld acne, eczeem, herpes en haaruitval.

Karakter:

Zink is een belangrijk zout om geestelijk in evenwicht te blijven, bij een tekort kunnen allerlei psychische problemen optreden.

Toepassing:

Werkt vooral in de hersenen en het ruggenmerg. Komt voor in de cellen van veel enzymen en van het lymfestelsel. Is onmisbaar voor stofwisselingsprocessen. Sterke radicalenvanger. Bij alle klachten die hun oorsprong vinden in een uitgeput zenuwstelsel, zoals menstruatiepijnen, zenuwziektes, hoofdpijn, rugpijn, slapeloosheid, groeistoringen bij kinderen, infecties (candida).

Opmerking: Te gebruiken bij o.a. chronische vermoeidheid, uitputting, nachtelijke onrust, gebrek aan concentratie, zwak geheugen, stemmingswisselingen, overgevoeligheid voor geluiden. Witte puntjes op de nagels. Prostaat problemen.

Celzout 22: Calcium carbonicum (D12)

Eigenschappen:

Algemeen opbouwmiddel voor het lichaam. Bij kwalen van de botten, osteoporose, breekbare nagels en cariës. Het is belangrijk voor de voedselopname en uitscheiding. Bij klachten die ontstaan zijn door verzuring en door overbelasting van de uitscheidingsprocessen.

Karakter:

Waar een wil is, is een weg, wanneer je werkelijk je best doet kun je je doel bereiken zijn vaak de thema’s die je als kind werden verteld. Later blijf je vanuit dit mentale gedachtebeeld handelen en worden de emotionele aspecten vergeten, waarmee je ook de grenzen van het lichaam blijft verleggen en niet luistert naar wat het lichaam aangeeft. Steeds maar doorgaan  en je grens verleggen. 

Toepassing:

Uitputting, overbelasting. Vroegtijdig verouderen (ook al mogelijk bij kinderen). Werkt vooral op de slijmvliezen. Bij voortdurende opzettelijke overbelasting. Bij lymfeklierzwellingen. Voorkomt duizeligheid en buiten adem raken. Voor kinderen met ontwikkelingsachterstanden.

Opmerking: Het is een wezenlijk bestanddeel van het afweersysteem. Dit middel werkt zeer langzaam, maar gestaag. Het versterkt alle langzame, langdurige processen. Een tekort treedt vooral aan het licht door regelmatig optredende verkoudheden en transpiratie aan het hoofd. Een duidelijk kenmerk van het tekort zijn de overhangende oogleden.

Celzout 23: Natrium bicarbonicum (D12)

Eigenschappen:

Bij een tekort ontstaan er problemen met de stofwisseling, o.a. de uitscheiding van urinezuur. Verzuring, uitscheiding van slakken en de werking van de alvleesklier. Maagzuur en maagslijmvliesontsteking.

Karakter:

Voor mensen die zich afsluiten, die zich uit frustratie of angst terugtrekken, op een bescheiden en beschaafde manier. Bij afkeer van gezelschap, overgevoeligheid voor sfeer, zich niet erkend voelen.

Toepassing:

Werkt stimulerend op de cel-activiteit. Verhoogt de oxidatie en het celmetabolisme. Voorkomt zwelling en verharding van de klieren, voorkomt ontstekingen. Bij een tekort geeft het een verhoogde zuur- en galvorming. Belangrijk middel bij galstenen. Alle klachten die het gevolg zijn van een onvolledige stofwisseling en van een onvolledige uitscheiding van de restproducten van de stofwisseling, zoals: vetzucht, diabetes, reuma, jicht, struma, enz.

Opmerking: Voorkomt zwakte tijdens een vochtige, warme zomer.

Celzout 24: Arsenum jodatum (D12)

Eigenschappen:

Voor de opbouw van het bloed. Bij problemen met de slijmvliezen, de longen en de huid. Alle klachten die met onze tegenwoordige welvaart en met het milieu te maken hebben. Een algemeen middel om te versterken en te ontgiften.

Toepassing:

Bij nat eczeem, chronisch jeukende huiduitslag, acne bij jongeren, longontsteking. Hardnekkige, vaak bijtende uitscheiding van het slijmvlies van o.a. longen, neus, oren, huid, darmen, enz. Psoriasis.

Chronische vermoeidheid. Maagpijn, maagzuur. Nachtelijk zweten.

Opmerking: Een tekort kan leiden tot rusteloosheid, vergeetachtigheid, niet meer goed kunnen denken. Dufheid en verlies van concentratie na bijv. veel studeren. Zwakke, snelle, meestal onregelmatige pols. Een belangrijk middel om te gebruiken bij allergieën en als hooikoortsmiddel samen met Ferrum phosphoricum - nr. 3 (10 st.), Kalium chloratum - nr. 4 (10 st.), Natrium chloratum - nr. 8 (20-30 st.), Natrium sulfuricum - nr. 10 (7 st.), Arsenum jodatum - nr. 24 (5 st.), eventueel met Calcium phosphoricum - nr. 2 (10 st) en Kalium sulfuricum - nr. 6 (7 st.).

Celzout 25: Aurum chloratum natronatum (D12)

Eigenschappen:

Psychische problemen. Onregelmatige menstruatie. Bij specifieke vrouwenkwalen (ontstekingen van de eierstokken, baarmoeder), PMS, overgangsproblemen. Bij chronische ziektes zonder koorts.

Toepassing:

Bij slaapritme problemen. Slaapwandelen. Samen met Calcium phosphoricum (nr. 2) en Magnesium phosphoricum (nr. 7) bij zware slaapproblemen. Vaak wakker worden, niet kunnen inslapen, onrustig slapen, ’s morgens niet wakker kunnen worden, slaapstoornissen bij oudere mensen. Jetlag (goud activeert de pijnappelklier en werkt in op het slaap- en waakritme) Grauwe staar, hoge bloeddruk, chronische leverziektes. Bij myomen, poliepen en cystes.

Opmerking: Bij angsttoestanden, bij prikkelbare of melancholische stemmingen, depressieve stemmingen en stemmingswisselingen.

Nr. 26 Selenium (D12)

Celzout 26: Selenium (D12)

Eigenschappen:

Ontlasting van zware metalen, vrije radicalenvanger, zenuwen, zwakte. Antioxidant. Voor de afbouw en uitscheiding van schadelijke gifstoffen en zware metalen o.a. cadmium (vooral bij rokers); vergiftiging veroorzaakt door micro-organismen of radioactieve straling. Als middel voor amalgaam vullingen, speciaal wanneer hete en zure voeding en kauwgum wordt gebruikt, waardoor veel kwikzilver uit de vullingen vrij komt. De Selenium werkt als schildklierregelaar en kan dan samen met Natrium sulfuricum (nr. 10) en Kalium chloride (nr. 4) gegeven worden voor de antioxidatieve werking op de lever- en celstofwisseling.

Toepassing:

Bij depressies. Bij steeds terugkerende, langdurige infecties. Bij herpes, maculadegeneratie (gele vlek). Voor leverontgifting, kankerpreventie, reguleert de schildklier. Bij gevoeligheid voor herpes.

Opmerking: in het lichaam is Selenium belangrijk als groeifactor voor bijna alle cellen en als bescherming tegen de oxidatie van rode bloedlichaampjes, de immuun cellen, de leverstofwisseling en de stofwisseling van de ooglens. Beschermt de cel, verbetert de opname en het transport van vitamines.

Celzout 27: Kalium bichomicum (D12)

Eigenschappen:

Bij diabetes mellitus, type 1, samen met Kalium sulfuricum (nr. 6) gebruiken. Deze vorm wordt ook wel insulineafhankelijke diabetes genoemd. Het wordt veroorzaakt, doordat de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier geen insuline meer kunnen maken. Bij diabetes type 2, samen met Natrium sulfuricum (nr. 10) gebruiken. Bij deze vorm van diabetes maakt het lichaam wel insuline, maar de glucose kan niet in de cel worden opgenomen. Ook al maken de eilandjes van Langerhans voldoende insuline, de lichaamscellen zijn minder gevoelig voor insuline. Daardoor kan de glucose de cel niet voldoende in of niet snel genoeg. Men spreekt dan van insuline-resistentie. Bij verhoogd cholesterolgehalte, arteriosclerose, en voor de ijzerstofwisseling.

Toepassing:

Een belangrijk mineraal voor de stofwisseling. Voor reiniging en vernieuwing van het bloed, vooral bij anemie en ook bij diabetes. Mogelijke toepassingen: diabetes, overgewicht, hoog cholesterolgehalte, chronische ontstekingen of slijmvlies catarre.

Opmerking: Vooral sporters hebben een grote behoefte aan Kalium bichromicum (nr. 27), omdat ze 2x zoveel chroom verbruiken als niet-sporters.

Naast de inmiddels bekende celzouten nummers 1 t/m 27, zijn in de loop van 2019 door Adler Pharma de nummers 28 t/m 33 geïntroduceerd. Ze bevatten elementen zoals nikkel, cobalt en molybdeen en lijken sterk te maken te hebben met actuele thema‘s. Zie de beschrijving op de volgende pagina‘s.

Naast de inmiddels bekende celzouten nummers 1 t/m 27, zijn in de loop van 2019 door Adler Pharma de nummers 28 t/m 33 geïntroduceerd. Ze bevatten elementen zoals nikkel, cobalt en molybdeen en lijken sterk te maken te hebben met actuele thema‘s. Zie de beschrijving bij de volgende kopjes.

Celzout 28: Natrium vanadinicum (D12)

Primaire stof: Natrium-ortho-vanadat, Na3VO4.

Het menselijk lichaam bevat ongeveer 0,3 mg/kg vanadium. Dit mineraal wordt het meeste gevonden in celkernen of mitochondriën.

Eigenschappen:

Het ondersteunt de glucose-, cholesterol- en vetstofwisseling en is belangrijk voor de opbouw van de botten. Zorgt voor de aanmaak van energie in de mitochondriën.

Toepassing:

Diabetes. Hoge cholesterol. Hoog triglyceridengehalte (vetten die voornamelijk dienen voor het leveren van energie). Vaak groeiachterstand. Groene tong. Tandproblemen. Amandelontsteking met het ophoesten van kleine geelgroene stukjes. Longontsteking. Schildklierafwijkingen. Vermoeidheid. Botontkalking. Wratten. Ischias.

Emotioneel: Een sterke neiging tot anorexia of boulimia. Eetbuien door gebrek aan warmte en steun. Twijfel over de keus of dit echt goed is. Wie ben ik? Onzeker over zichzelf. Vaak in de opvoeding een strenge en succesvolle vader. Waarbij het iedereen naar de zin gemaakt moet worden. Hoge doelen, perfectionisme. Daardoor vaak iets niet afmaken, niet op tijd komen, uitstellen enz. Manisch depressieve psychosen.

Celzout 29: Cobaltum metallicum (D12)

Primaire stof: Kobalt, Co.

De naam komt van “kobold”, slechte geest, omdat het een niet gewenst metaal was bij het zoeken naar goud. Kobalt is het element in vitamine B12. Maakt staal sterker en beter bestand tegen corrosie.

Eigenschappen:

Kobalt ondersteunt de aanmaak van vitamine B12 en de schildklierfunctie. Het is een belangrijk middel voor de aanmaak van het bloed en is belangrijk voor de gehele energiehuishouding van het lichaam.

Toepassing:

Bloedarmoede. Vermoeidheid, uitputting. Problemen met de schildklier. Epilepsie. Duizeligheid. Hoofdpijn in het achterhoofd, bij de bovenkant van de oogkas. Doofheid. Vergrote schildklier. Longontsteking. Hoest. Astma. Hartpijn. Anemie. Gestoorde bloedstolling. Impotentie. Nieraandoeningen. Bedplassen. Rood eczeem met blaasjes. Vitiligo. Gewrichtsontstekingen.

Emotioneel: Je gereed maken om je taak op je te nemen. Alles perfect willen doen en alles uitvoerig testen. Te weinig zelfvertrouwen, waardoor het gevoel ontstaat dat je het werk/taak niet aankunt. Gesloten zijn. Bang zijn om blunders te maken of het niet te halen. Het moeten presteren.

Celzout 30: Niccolum sulfuricum (D12)

Primaire stof: Nikkel (II) sulfaat-hexahydraat, Ni2SO4 6 H2O.

Nikkelsulfaat komt in de natuur voor in olivijn en chrysopraas en als morenosiet, een groenwitte tot smaragdgroene halfedelsteen.

Eigenschappen:

Dit mineraal is belangrijk voor de stofwisseling van ijzer en de energiehuishouding, door de ondersteuning van de citroenzuurcyclus* bevordert het de afbraak van koolhydraten. *Proces dat zorgt voor de zuurstof in de cellen. Zorgt voor de afbouw van glucose in het lichaam. Ondersteunt het lichaam bij de uitscheiding van nikkel.

Toepassing:

Bloedarmoede. Diabetes. Nikkel-allergie. Eczeem. Acne. Hooikoorts. Afscheidingen zijn romig en geel en stinken naar rotte eieren. Keelpijn. Pancreas aandoeningen.

Emotioneel: Het ontlopen van anderen die erg verliefd op je zijn. Ruimte voor jezelf nodig hebben. Wanneer je snel over je heen laat lopen en dan later emotioneel uitbarst. Erg precies. Eigen weg willen gaan. Het relatie thema hoort bij de sulfuricum en je eigen weg gaan bij niccolum. Harmonie willen in de omgeving. Onderdrukt door partner en/of meer beheerste partner, die niet met haar/zijn emoties overweg kan, omdat hij/zij wel eens zijn/haar beheersing kan verliezen.

Celzout 31: Stannum metallicum (D12)

Primaire stof: Tin, SN.

De naam komt uit het Latijn en wordt in de astrologie geassocieerd met Jupiter.

Eigenschappen:

Dit mineraal komt voor in het maag-darmkanaal, de botten, spieren, lever, longen, hart en de thymus en is daardoor belangrijk voor het immuunsysteem. Ondersteunt en reguleert de vorming van zoutzuur in de maag. Belangrijk voor de nierfunctie en bevordert de haargroei.

Toepassing:

Voor de regulering van het maagzuur. Bij problemen met het immuunsysteem. Osteoporose en artritis. Bij problemen met de vrouwelijke geslachtsorganen, urinewegen. Voor het herstel bij een tin-overbelasting. Hoofdpijn aan het voorhoofd en de slapen. Hoofdpijn met metaalsmaak in de mond. Neuralgieën. Duizeligheid met oorsuizen. Ménière. Oogontstekingen. Longklachten. Leveraandoeningen. Endometriose. Trillende handen. Nekklachten. Waar evenwicht nodig is tussen hard en zacht. Bijvoorbeeld in de hersenen tussen de vaste stof en de vloeistof of in de gewrichten tussen het harde en zachte deel.

Emotioneel: Wanneer je ideeën en creaties afgedankt zijn. Je voelt je aan de kant gezet. Leven in je nadagen, het gevoel dat alles al bijna voorbij is. Niet meer je nek durven uitsteken. Meepraten met anderen. Alles willen beredeneren en een hekel hebben aan bekrompen mensen. Bij het gevoel van “het overkomt je en je kunt er niets tegen doen”. Zorgt voor relativeren en maakt rustiger. Het is een middel ter versterking en regeneratie. Bij angst voor kou en pijn.

Celzout 32: Natrium tetraboracicum (D12)

Primaire stof: Borax, Natriumtetraborat-decahydrat, Na2B4O7 10 H2O.

Eigenschappen:

Borium zit in toermalijn en hoort bij de koolstoffamilie. Boor komt in kleine hoeveelheden voor in het lichaam. De hoogste concentraties bevinden zich in de bijschildklier, de botten en het tandglazuur. Boor werkt ondersteunend op het immuunsysteem, de stofwisseling van de botten, de vitamine D synthese, de celdeling en de celregeneratie. Boor is van belang voor het hormoonsysteem en met name de geslachtshormonen.

Toepassing:

Dit mineraal heeft regulerende functies op het immuunsysteem en antioxiderende eigenschappen. Het ondersteunt het metabolisme in de hersenen en is belangrijk voor gezonde ogen in termen van vocht en zicht. Epilepsie. Parkinson. Oorontsteking. Anemie. Maagontsteking. Misselijkheid bij inspanning. Blaasontstekingen. Urine met bloed en eiwit. Koortslip. Eczeem. Laag oestrogeen- en testosterongehalte. Steriliteit. Suïcidale gedachten.

Emotioneel: Het heeft te maken met verwarring, twijfel aan jezelf en besluiteloosheid. Wanneer je geen grond meer onder je voeten hebt, geen bodem. Bij wagenziekte, zeeziekte en problemen met het naar beneden gaan zoals in een lift of van een glijbaan af. Multiple persoonlijkheid, verwarring over wie je bent (vaak na misbruik). Stemmen horen. Angst of schrik voor harde geluiden zoals bijvoorbeeld vliegtuigen. Geluiden irriteren vaak.

Celzout 33: Molybdenum sulfuratum (D12)

Primaire stof: Molybdeen (IV) sulfide, MoS2.

Eigenschappen:

Dit mineraal regelt de aanmaak van het urinezuur. Het ondersteunt de vorming van het bloed door het transport en de opslag van ijzer. Voor de vertering van zwavelhoudend voedsel, wat vaak een opgeblazen gevoel geeft en winderigheid veroorzaakt. Het mineraal heeft te maken met de opname en het behoud van fluor, wat voor versterking van botten en het tandvlees zorgt. 

Toepassing:

Winderigheid. Osteoporose. IJzerhuishouding. Tandcariës. Tandbederf. Multiple sclerose. Hoofdpijn aan het voorhoofd boven rechteroog, aan de slapen als dolk. Misselijkheid. Migraine. Oogontstekingen. Stemproblemen. Maagklachten. Obstipatie. Diepgele urine. Pijn bij plassen. Problemen met geslachtsorganen. Impotentie. Vergrote prostaat. Bij lever- en nierbeschadigingen.

Emotioneel: Je creativiteit gaan neerzetten. Alles alleen moeten doen. Zichzelf onder druk zetten om de volgende stap te maken. De angst dat het niet zal lukken. Zich vaak alleen voelen. Teveel tegelijk willen zeggen en daardoor slecht begrepen worden.

Zelf aan de slag met Dr. Schüssler Celzouten van Adler Pharma en Sonnenmineral

Welke celzouten heb ik nodig?

Wil je zelf aan de slag met de toepassing van Schüssler Celzouten, maar weet je nog niet zo goed hoe? Op deze pagina vind je onafhankelijke informatie van het informatiecentrum Dr. Schüssler Nederland. Onder meer het volledige repertorium vertaald uit het Duits (je vindt hier welke celzout combinaties kunnen ondersteunen bij welke klachten), een informatieve flyer over alle Adler en Sonnenmineral producten, en een “leven met” flyer met basis informatie over alle celzouten.

Of ga direct naar "alle 33 celzouten op een rij".

Welke celzouten heb ik nodigWelke celzouten heb ik nodig

Alle links openen in een nieuw scherm, en zijn te openen met iedere PDF viewer, zoals Adobe Acrobat.

Celzouten kunnen niet beschouwd worden als (vervanging van) medische-­‐en/of psychiatrische behandelingen. Indien je onder medische-­‐en/of psychiatrische behandeling bent, wordt geadviseerd met de behandelende arts te overleggen. Celzouten.eu of het informatiecentrum voor Celzouten bieden slechts onafhankelijke informatie en kunnen niet aansprakelijk gehouden worden voor (medische) problemen voortvloeiend uit de zelfzorg n.a.v. informatie op de website of in de brochures.


Introductie

Een van de mensen die zich in de negentiende eeuw intensief bezighield met mineralen in het menselijk lichaam was dr. Wilhelm Heinrich Schüssler. Zijn onderzoek heeft geleid tot de ontwikkeling van een eigen geneeswijze, die werkt met de mineraalzouten (celzouten) zoals die in het lichaam aanwezig zijn.

Dr. Schüssler was een homeopathische arts. Hij zocht naar een eenvoudige geneeswijze en ging daartoe storingen, die wij ziektes noemen, grondig onderzoeken. Hij ontdekte dat de meeste ziektes op een tekort aan mineraalzouten terug te voeren zijn. En wel op een heel specifiek tekort: een tekort binnen in de cel. Schüssler kwam tot het inzicht dat de gezondheid van de cel en daarmee de gezondheid van het lichaam ontstaat door het aanvullen van deze tekorten. Hij ging zelfs verder: "Om schade te voorkomen en om de celzouten direct opneembaar voor de cellen te maken, moeten ze gepotentieërd (verdund) worden".

De celzouten volgens dr. Schüssler bevatten zodanig verdunde (verwreven) mineraalzouten dat ze direct door de cel opgenomen kunnen worden. Mineraalzouten, die onverdund gegeven worden, kunnen voor het lichaam een belasting vormen, zoals b.v. geconcentreerde calcium-, magnesium- of ijzersupplementen. Als deze te lang worden ingenomen kan dit mogelijk leiden tot ongewenste bijwerkingen, omdat het lichaam de stoffen niet goed kan verwerken en deze b.v. in de vorm van nierstenen afzet. Verdunde mineralen echter kunnen door het lichaam zonder problemen in de cellen worden opgenomen. De celzouten kunnen door uiterst kleine openingen in de celwand heen. Door de verdunning is het bovendien onmogelijk om teveel van deze mineralen binnen te krijgen. Ter vergelijking: in 1 liter mineraalwater bevindt zich ongeveer 1000 mg (=1g) aan opgeloste mineralen. Als iemand een zelfde hoeveelheid aan Schüssler celzouten in D6 verwrijving wil innemen, dan moet diegene 1 ton (1000kg) celzout tabletten innemen. In het verdunnen ligt ook de werking van de Schüssler mineralen besloten. Hierdoor kunnen ze direct worden opgenomen in de cel en hoeven ze niet door het proces van de stofwisseling. De aanvulling van de tekorten is het belangrijkste werkingsprincipe. De mineraalzout moleculen kunnen, omdat ze in de melksuiker als afzonderlijke moleculen beschikbaar zijn, direct door het lichaam opgenomen en gebruikt worden. Let wel op dat de celzouten gemaakt zijn met lactose en niet met magnesiumstearaat. Het magnesiumstearaat blokkeert namelijk de opname van de celzouten wanneer je er drie per dag of meer inneemt.

De mineralen in het lichaam.
In het volgende gedeelte kunt u lezen over de algemene biochemische werking van de mineralen (minerale zouten) in het lichaam. De Schüssler celzouten zijn op deze mineralen gebaseerd. Het mineraal zout is in zeer sterk verdunde vorm (verwreven) aanwezig in lactosetabletten. De celzouten ondersteunen de werking van het lichaam.

Alle Schüssler zouten, nummer 1-33 op een rij

De nummers bij de celzouten verwijzen naar de volgorde waarin deze in de loop der jaren zijn ontdekt.

Klik op het onderstreepte gedeelte van de kop van het mineraal om direct naar de productpagina te gaan (link wordt geopend in een nieuw tabblad).

Celzout 1: Calcium fluoratum (D12)

Eigenschappen:

Dit mineraal is verantwoordelijk voor de elasticiteit van het bindweefsel en werkt op de gewrichtsbanden, de weefsels, de vaten en de spieren en ook op het tandglazuur en het beenderoppervlak. Indien dit mineraal ontbreekt, leidt dit tot verrekkingen die niet meer te herstellen zijn of geeft verhardingen die niet meer soepel worden. Het oppervlakte beschermende hoornstof (keratine) wordt door Calcium fluoratum gebonden. In geval van een tekort komt dit aan de oppervlakte en wordt eelt gevormd.

Karakter:

De Calcium fluoratum geeft je het vermogen je te beschermen, zodat je geen muren meer om je heen hoeft te zetten. De energie van de Calcium fluoratum komt vrij wanneer je ontspant, waardoor de bescherming niet meer nodig is. Bijzonder goed, wanneer je altijd maar een goede indruk moet maken en daardoor gaat verstarren en bevriezen en je het gevoel hebt dat je voortdurend in je bestaan wordt bedreigd. De Calcium fluoratum is vooral belangrijk, wanneer je te star bent geworden door te vaste standpunten. Hierbij helpt de Calcium fluoratum je om deze starre identiteit los te laten, speciaal wanneer dit te maken heeft met het gevoel dat je te snel wordt aangevallen. Ze geeft je bovendien vertrouwen in je eigen leven. Calcium fluoratum heeft te maken met verharding, zowel lichamelijk als mentaal. Ze maakt je flexibel, zowel van lichaam als van geest, geeft incasseringsvermogen en versterkt de spieren. Het Calcium fluoratum werkt o.a. op de buitenkant en wel op alle bewegingen die te maken hebben met warm en koud, openen en sluiten (platvoeten, eelt, kloven).  

Toepassing:

Eeltplekken, hoornstof (vooral aan de hielen), huidkloven, peesknopen, platvoeten, spataders, aambeien, cariës, slechte vingernagels, naar binnen vallende enkels, peesverrekkingen (abnormaal beweeglijke gewrichten), losse tanden, gaatjes in de tanden.

Orgaantijd: 21.00 - 23.00 uur - 3-voudige verwarmer.

celzout01-Calcium-Fluoratum-D12-100g
€ 14,20

Op vooraad

celzout1-calcium-fluoratum-D12-250gweb80
€ 21,55

Op vooraad

Celz_01_Calcium__4ed6831542019
€ 23,75

Op vooraad

Celzout 2: Calcium phosphoricum (D6)

Eigenschappen:

Dit mineraal is het belangrijkste middel voor de beender-opbouw, het vormt het tandbeen (het binnenste van de tanden) en is verder ook een bloedopbouwend middel dat voor de aanmaak van eiwitten en cellen zorgt. In het lichaam wordt het gebruikt voor de neutralisering van zuren en het is verder een belangrijk opbouwend middel dat na ziekte gebruikt kan worden.

Karakter:

Calcium phosphoricum hangt samen met het bestaan zelf. De weg van inspanning tot loslaten. Het geeft vertrouwen in de eigen kracht en mogelijkheden.  De eisen van de buitenwereld zijn zo hoog dat de innerlijke wereld het niet aan kan. De Calcium phosphoricum zorgt dat je het aan kan en geeft je ruggengraat. Dit is een celzout voor manifestatie, wanneer je moeite hebt om iets te presteren, problemen hebt met de eisen van de maatschappij en bij overbelasting. Verzet tegen verandering door de angst om de zekerheden te verliezen, waardoor er steeds meer zekerheden zoals verzekeringen en sloten nodig zijn.

Toepassing:

Bloedarmoede, slaapstoornissen, spierkramp, tintelingen en gevoelloosheid, gevoeligheid voor weersomstandigheden, vlug transpireren, blaffende hoest (vooral bij kinderen), te snelle polsslag, nervositeit, hoofdpijn ten gevolge van overbelasting, groeipijnen, na veel bloedverlies bij een operatie, onrustige benen, osteoporose. Bij eiwit/melkallergie, een teveel aan grofstoffelijke eiwitten. Goed om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Vooral kinderen hebben veel van dit mineraal nodig voor de opbouw van een gezond lichaam. Krampen in de benen, vooral de kuiten. Neutraliseert de verzuring. Dode vingers en handen. Groeipijnen bij kinderen. Het vult je `binnenkant`, d.w.z. . het geeft je stevigheid en aarding,  waardoor je in je lijf zit en jezelf kunt manifesteren.

Opmerking: In geval van een tekort aan dit mineraal treedt een hevige honger naar pikante gerechten op, vooral ketchup, mosterd en gerookte voedingswaren.

Orgaantijd: 23.00 - 01.00 uur - galblaas.

Celzout 3: Ferrum phosphoricum (D12)

Eigenschappen:

Wordt gebruikt bij wonden en als eerste hulp middel in alle acute situaties. Het is bij uitstek het middel voor verwondingen, vooral bij pijn. Het heeft een gunstige invloed op beginnende ontstekingsprocessen en verse wonden, maar het werkt ook op kinderziektes, die zich nog in het beginstadium bevinden. Het kan preventief genomen worden, ter versterking van het immuunsysteem en de algemene weerstand van het lichaam. Ferrum phosphoricum is een wezenlijk bestanddeel van de rode bloedlichamen. Het bindt zuurstof in de rode bloedlichamen, waardoor dit tot de cellen kan worden getransporteerd.

Karakter:

Het is bij uitstek het mineraal voor je zelfvertrouwen en de Ferrum phosphoricum geeft je de kracht om aan te kunnen wat er op je afkomt. Ze versterkt het immuunsysteem; geeft je daadkracht en laat je ondernemen. Bij verstoring door kleinigheden; niet tevreden zijn met het leven.

Toepassing:

Allerlei ontstekingen, verse wonden (het is dan aan te bevelen om opgeloste mineraaltabletten in een papje op de wond te doen), oorpijn, middenoorontsteking, oorsuizingen (doorbloedingsstoornissen), bonzend hoofd (hoofdpijn), gebrek aan concentratie, geen sterke zon kunnen verdragen. Bij koorts tot 38,8°C (vanaf 38,8°C de Kalium phosphoricum) en hitte. 

Opmerking: Koffie, zwarte thee en cacao verbruiken zeer veel ijzer.

Orgaantijd: 17.00 - 19.00 uur - nieren. 

Celzout 4: Kalium chloride (D6)

Eigenschappen:

Kalium chloride zorgt voor de binding en opbouw van vezels in het lichaam, deze zijn een wezenlijk bestanddeel van het bindweefsel. De grootste reserve hiervan bevindt zich in de bronchiën, bij een groot tekort in het lichaam wordt het dan ook uit de bronchiën gehaald, de beschermende laag laat los en er ontstaat een slijmerige hoest. De Kalium chloride is het mineraal, dat nodig is voor een goede werking van de klieren en het bindt chemische giffen. In geval van gebrek aan dit mineraal wordt de vloeibaarheid van het bloed minder omdat het dikker wordt door de vezelstoffen die dan vrijkomen. Het dient gebruikt te worden in geval van ontstekingen, die in een vergevorderd stadium zijn, speciaal wanneer een ziekte zich al heeft vastgezet en chronisch wordt.

Karakter:

Dit is het mineraal voor het loslaten van de zorgen om de toekomst. Het denken niet los kunnen laten of stil kunnen zetten, omdat het gevoel niet gebruikt kan worden. Gevoelens kunnen toestaan en deze gebruiken. Maakt de geest soepeler. Bij angst voor tegenslag en het constant blijven malen van de gedachten, speciaal met betrekking tot de toekomst. Veel bemoeien met anderen of juist helemaal naar binnen gekeerd.

Toepassing:

Reguleert de vloeibaarheid van het bloed, hardhorigheid, neiging tot overgewicht, zwelling van de klieren, slijmhoest, couperose (adertjes in het gezicht), gerstekorrels, rode adertjes. Ontgift het bloed van zowel chemische als elektromagnetische belasting. Bij chronische ontstekingen.

Opmerking: Alcohol en overbelasting van de bloedstroom verbruiken zeer veel van dit mineraal.

Orgaantijd: 09.00 - 11.00 uur - pancreas (alvleesklier)/milt. 

Celzout 5: Kalium phosphoricum (D6)

Eigenschappen:

Dit is het beste middel voor alle uitputtingsverschijnselen van psychische of van lichamelijke aard. Van alle mineralen van Dr. Schüssler is dit het antisepticum bij uitstek, omdat het belastende stoffen onschadelijk maakt. Dit mineraal komt voor in alle hersen- en zenuwcellen, in het bloed en in de spieren en is een onontbeerlijke energiedrager. In het lichaam bindt het lecithine.

Karakter:

Geeft de kracht en het vermogen om onder druk te werken. Verantwoordelijkheid kunnen nemen en kunnen dragen. Op tijd rust kunnen nemen en niet altijd maar doorjagen, totdat uitputting het gevolg is. Bij moedeloosheid, schuchterheid, vrees, pleinvrees en uitputting. Wanneer je het gevoel hebt dat er teveel van je geëist wordt; ergernissen die je moeilijk naast je neer kunt leggen. Alle verantwoordelijkheid naar je toe trekken en iedere keer er weer meer bijnemen of juist geen verantwoordelijkheid kunnen nemen.

Toepassing:

Om te herstellen; mondgeur (die niet weggaat door tandenpoetsen), bloedend tandvlees, terugtrekkend tandvlees. Te gebruiken bij hoge koorts (boven 38,5°, helpt dit niet dan Calcium phosphoricum en Calcium sulfuricum toevoegen). Vaak gaat een tekort aan Kalium phosphoricum samen met een voortdurend gevoel van honger, ook direct na het eten.

Opmerking: voor, tijdens of na bijzondere inspanningen overvloedig innemen als aanvulling van de aangebroken reserves. Samen met de Natrium chloride zorgt de Kalium phosphoricum voor de opbouwen aanmaak van nieuw weefsel.

Orgaantijd: 13.00 - 15.00 uur - dunne darm. 

Celzout 6: Kalium sulfuricum (D6)

Eigenschappen:

Dit mineraal is (samen met Ferrum phosphoricum) een onontbeerlijke drager van zuurstof en bevordert zodoende de regelmatige vernieuwing van de cellen. De zuurstof wordt door de Ferrum phosphoricum tot bij de cel gebracht, het Kalium sulfuricum zorgt voor de zuurstof in het binnenste van de cel. Bovendien is het een belangrijk mineraal voor de werking van de alvleesklier. Het wordt vooral gebruikt wanneer de stofwisseling gehinderd wordt of traag geworden is, vooral voor „hardnekkige“ gevallen. Wanneer een probleem met de gezondheid of een ziekte chronisch geworden is en het niet meer echt wil genezen. Maar ook voor problemen met de gezondheid die „niet zo duidelijk naar voren komen“. Aan het huidoppervlak is het Kalium sulfuricum nodig voor de pigmentvorming. (Het bruin worden.) Samen met Calcium fluoratum vormt het de bovenste huidlaag. Het is het beste om dit mineraal tegelijk te gebruiken met een dubbele hoeveelheid Natrium sulfuricum (nr. 10). (Betere afvoer.)

Karakter:

Belangrijk voor het verwerken van mentale belasting, hetgeen vaak te maken heeft met de omgeving. Maakt mentaal sterk en weerbaar. Laat je beheerst handelen en geeft je het overzicht. Wanneer je bang bent dat je niet alles op tijd afkrijgt, gehaast zijn en ongeduldig. Bij een groot tekort ga je je vasthouden aan je gewoontes.

Toepassing:

Stelt je in staat om weer gezond te worden, vooral na een periode van overbelasting. Het is het mineraal voor de alvleesklier en het kan daarom ingezet worden in het eerste stadium van suikerziekte, wanneer de alvleesklier door overbelasting niet meer genoeg insuline aanmaakt. Bij een drukkend gevoel in de maag na teveel eten of teveel koffie geeft de Kalium sulfuricum verlichting. Ook bij misselijkheid en overgeven kun je dit mineraal gebruiken. (Dan alleen spoelen in een oplossing van water in de mond.) Bij geeuwhonger, sterke behoefte aan frisse lucht, claustrofobie - angst voor enge ruimtes (liften, tunnels), psoriasis, huidziektes, pigmentvlekken (o.a. vitiligo), gevoelig voor vocht.

Opmerking: Kalium sulfuricum is een zuurstofdrager. Het is onontbeerlijk voor regelmatige celvernieuwing en werkt de schadelijke stoffen naar buiten. Wanneer je het gevoel hebt, dat je een griep hebt, die niet overgaat.

Orgaantijd: 01.00 - 03.00 uur - lever.

Celzout 7: Magnesium phosphoricum (D6)

Eigenschappen:

Dit mineraal is mede verantwoordelijk voor de opbouw van de beenderen. Magnesium phosphoricum stuurt het vegetatieve zenuwstelsel en heeft zodoende een invloed op het hart, de zenuwen, de bloedsomloop, de klieren, de spijsverteringsorganen en op de stofwisseling.

Alle activiteiten van het lichaam, die los van de eigen wil gestuurd worden, de onwillekeurige activiteiten van het lichaam, worden met Magnesium phosphoricum gestuurd. Indirect beïnvloedt het ook de chemische basisprocessen van het lichaam. Voor alle plots optredende, stekende, borende en krampachtige pijnen is Magnesium phosphoricum het probate middel.

Karakter:

Je niet gewaardeerd voelen, vaak met de neiging tot blozen. Druk en stress vanuit de maatschappij, machteloosheid, gedesoriënteerd zijn en je niet kunnen ontspannen. De gedachten kunnen niet worden losgelaten en blijven vaak maar draaien als een gebroken plaat, zonder dat er specifieke zorgen zijn. Bij een gebrek aan eigen identiteit. Voor alle stress situaties en verslavingen.

Toepassing:

Neutraliseert de effecten van opwinding, spanning, stress, elektrosmog, enz. Bij sterke elektromagnetische belasting (elektrosmog) verbruikt het lichaam zeer veel van dit mineraal. Bij een slecht humeur, ochtendhumeur, plankenkoorts. Vooral de zin in chocolade is een aanwijzing van het tekort aan dit mineraal. Dit is zonder weerga het beste middel voor onwillekeurige verkrampingen (buikpijnen, kolieken, menstruatiekrampen, migraine in het beginstadium), plotselinge pijnscheuten, knobbelig gevoel in de hals. In geval van slaapstoornissen is het een goed inslaap- en wekmiddel. (Ze zorgt dat het licht uit gaat en dat het weer aan gaat.) Bij problemen met doorslapen de Calcium phosphoricum gebruiken. Opgeblazen gevoel. Werkt goed bij jeuk.

Opmerking: Magnesium phosphoricum werkt bijzonder goed als „warme 7“ bij begin van migraine, menstruatiepijn en spanning. Daartoe worden 10 stuks van dit mineraal in warm water, dat even gekookt heeft, opgelost en zo heet mogelijk met kleine slokjes opgedronken. Gaat de migraine niet over dan ook 10 stuks van de Calcium fluoratum (nr. 1) en 10 stuks van de Natrium sulfuricum (nr. 10) erbij innemen.

Orgaantijd: 15.00 - 17.00 uur - blaas.

Celzout 8: Natrium chloratum (D6)

Eigenschappen:

Het is verbazend dat uitgerekend keukenzout, dat een slechte reputatie heeft, een geneesmiddel is. We eten er vaak teveel van, zonder het te beseffen. In sterk verdunde vorm werkt het echter heel anders. Natrium chloratum bevordert de celdeling en leidt zo ook tot toename van de rode bloedlichaampjes. Het bindt slijm (mucine) in het lichaam en is zodoende geschikt voor de opbouw van alle slijmvlies (ook maagslijmvlies). Het regelt de warmte- en de vochthuishouding van het lichaam en het vormt het kraakbeenweefsel en het gewrichtsvocht. Het werkt in op alle delen van het lichaam die niet doorbloed worden, omdat ze door de vochtaantrekkende werking van het natrium chloratum in de kringloop van de stofwisseling worden opgenomen. Het werkt gifafdrijvend in geval van biologische belastingen zoals bijv. insectensteken en wordt daarom voor alle allergieën gebruikt.

Karakter:

Teleurstelling is het belangrijkste thema waar dit mineraal mee te maken heeft, alles doen wat er van je verwacht wordt en dan nog de ander niet tevreden kunnen stellen, er niet bij horen. Handelen om aan de verwachting van een ander te voldoen en op alles een antwoord moeten weten. Het gevoel hebben dat je verloren gaat in de massa. Snel bedroefd met depressieve gevoelens en gevoelens van eenzaamheid. Wanneer er problemen zijn met het verwerken van verdriet en verlies.  Emoties niet laten zien en deze vasthouden.

Toepassing:

Belangrijkste middel voor alle allergieën, inclusief hooikoorts. Bij de ontregeling van de vochthuishouding; verkoudheid met druipende neus (waterig); problemen met de sinussen; gevoeligheid voor kou; gevoeligheid voor tocht, beschadiging van de ruggenwervels; beschadiging van het kraakbeen. Te gebruiken bij brandwonden in de vorm van een brij of als crèmegel; ook uitwendig te gebruiken bij slijmvliesproblemen en/of voorhoofdholte problemen. Schilfers op het hoofd, koude handen en voeten, blaas- en nierontstekingen, lawaaierige gewrichten (kraken van de gewrichten), jicht. Veel of weinig dorst; erg brandende uitscheiding; tranende en/of jeukende ogen; oedeem. Zure oprispingen (wanneer het bovenin de slokdarm brandt). Reuk- en smaakverlies. Hoge bloeddruk evt. samen met Kalium jodatum (nr. 15). (Niet vergeten een arts te raadplegen!).

Opmerking: Bij een tekort aan dit mineraal ontstaat er een sterke trek in zoute en sterk gekruide gerechten. Veel van het Natrium chloratum wordt verbruikt door psychosociale stress (bijv. televisie).

Orgaantijd: 05.00 - 07.00 uur - dikke darm.

Celzout 9: Natrium phosphoricum (D6)

Eigenschappen:

Dit mineraal bevordert de afscheiding van urinezuur via de nieren. Het regelt bovendien de vetstofwisseling en is verantwoordelijk voor de afbraak van suiker. Natrium phosphoricum is een algemeen middel voor bijna alle ziektes die van reumatische aard zijn of die met een teveel aan zuren te maken hebben. Een tekort aan dit mineraal leidt tot verzuring met de daarmee gepaard gaande gevolgen, zoals verzwakte immuniteit, niet genezende wonden („alles“ verzweert gemakkelijk), onverklaarbare honger, een dip in de namiddag. Pas laat op de dag actief worden. Bovendien wordt de filtercapaciteit van de nieren zwaar belast door een dergelijke verzuring en wordt het lymfestelsel op de proef gesteld. In dergelijk geval treden zwellingen op. Voor jongeren met een onzuivere huid en pukkels als gevolg van verzuring door spanning, ontstaan uit de onzekerheid over zichzelf.

Karakter:

Het onderdrukken en niet uiten van je warmte, cool zijn is in. Je gevoelens niet naar buiten kunnen of durven brengen. Onzeker over je weg en het leven. Het mineraal helpt je om zelf je leven vorm te geven en je warmte te laten zien. Wanneer je slecht alleen kunt zijn en vooral ’s avonds actief bent. Bij problemen met veranderingen. Bij een tekort treden er geen temperatuursverhogingen meer op bij ziektes en ontstaan ziektes als reuma en jicht.

Toepassing:

Bij brandend maagzuur (onder in de maag), opstotend zuur, vetzucht, reuma, talgproblemen, mee-eters, acne, gezwollen lymfeknopen, vette/droge haren/huid, chronische lusteloosheid/vermoeidheid, onverklaarbare honger (wanneer men plotseling moet eten), behoefte aan zoetigheid, vet eten, en meelgerechten. Zuur ruikende lichaamsuitscheidingen (zweet, urine, luierontsteking), sinaasappelhuid en steenvorming. Een afvoerend mineraal bij milieuvervuiling en bij verstoringen door straling door bijv. zendmasten. Ook bijzonder goed om te gebruiken tijdens lange autoritten.

Opmerking: De voeding heeft een buitengewoon grote invloed op het zuurgehalte! Bij een tekort aan Natrium phosphoricum ontstaat een behoefte aan zoetigheid. Zoet geeft zuur. Dit is bovendien een belangrijk mineraal voor de ondersteuning van de lever, de gal en de dikke darm. Het reguleert tevens de suikerhuishouding.

Orgaantijd: 19.00 - 21.00 uur - kringloopmeridiaan.

Celzout 10: Natrium sulfuricum (D6)

Eigenschappen:

In tegenstelling tot Natrium chloratum (nr. 8), dat de juiste hoeveelheid water naar de lichaamscellen voert en gif uitscheidbaar maakt, bevordert Natrium sulfuricum de uitscheiding van alle vloeistoffen waarin schadelijke stoffen zijn opgelost. Schadelijke stoffen blijven namelijk in het lichaam opgelost, zodat ze geen belasting vormen voor het lichaam. Deze schadelijke stoffen moeten door de lever afgebroken worden, zodat ze via de dikke darm uitgescheiden kunnen worden. Natrium sulfuricum is de werkingsstof die het lichaam de kracht geeft, de vloeistof-bindende slakken zo te wijzigen, dat ze uitgescheiden kunnen worden. Tijdens dit proces komt water vrij uit zijn chemische verbinding en kan het uitgescheiden worden, resp. voor andere toepassingen gebruikt worden. Zodoende is Natrium sulfuricum het middel bij uitstek voor de ontslakking van het lichaam en voor het uitscheiden van giftige substanties. Het is daardoor ook een belangrijk ondersteunend bestanddeel voor de lever en de gal en het regelt bovendien de suikerhuishouding in het lichaam. In geval van een tekort aan dit mineraal treedt verslakking op in het volledige bindweefsel van het lichaam en ontstaan bijv. gezwollen voeten, onderbenen en handen.

Karakter:

Wanneer je de neiging hebt om je gevoelens weg te drukken en je sterke emoties zoals kwaadheid, ergernis en agressie niet laat zien, geeft dit mineraal een gezonde sterkte om de uitdagingen van het leven aan te kunnen. Laten stromen of het leven controleren? Wanneer er een passieve houding ten opzichte van het leven is ontstaan, “laat mij met rust” en je terug willen trekken uit de hardheid van de maatschappij.

Toepassing:

Dit is het mineraal om te ontslakken en te ontgiften. Werkzaam op de lever en gal. Bij diarree, stinkende winden, zwaar gevoel in de ledematen (bij bijv. een beginnende griep), gezwollen ogen (vooral `s morgens vroeg) en traanzakken, hoofdpijn door vergiftiging (kater), trekkende en pijnlijke gewrichten. Bij bedplassen, samen met Kalium -aluminium sulfuricum (nr. 20).

Een belangrijk middel bij hoge suikerwaarden (niet zonder medische begeleiding). Gezwollen benen; reguleert de vloeibaarheid van het bloed (onttrekt overbodig water), druk in de oren, open benen, jeukende huid, bijtende eczemen; wratten, koortsblaren en herpes (lippenbalsem!). Lymfe reinigend en straling afvoerend.

Opmerking: Klachten die ontstaan uit het niet voldoende af kunnen voeren van afvalstoffen. Goed om te gebruiken wanneer je een beginnend gevoel van griep krijgt. Elektromagnetische belasting, alcohol, tabak en koffie versterken het tekort.

Orgaantijd: 11.00 - 13.00 uur - hart.

Celzout 11: Silicea (D12)

Eigenschappen:

In alle cellen van het menselijke lichaam bevindt zich een hoog gehalte aan kiezelzuur. Dit is het belangrijkste mineraal voor de sterkte van het bindweefsel, vooral voor de huid, haren en nagels. Een tekort leidt tot broosheid of krimp van dit weefsel. Dat kan men vooral zien aan de huid, de haren en de nagels. Een goed herstel na een botbreuk hangt samen met een goede toevoer aan Silicea. Altijd Silicea gebruiken, indien er kans bestaat op scheuren of afbreken van bindweefsel (zwangerschap, neiging tot lies- of navelbreuk). Silicea werkt ook in op het bindweefsel van de ogen. Bij een tekort kan een extreme lichtgevoeligheid ontstaan. De huid is één van de belangrijkste uitscheidingsorganen van het lichaam. Indien de uitscheiding van afvalstoffen van het lichaam door overmatig transpireren gebeurt (onaangenaam transpireren van voeten en handen), is er sprake van een tekort aan Silicea. Silicea reguleert het geleidende vermogen van de zenuwbanen. Ze bevordert de doorstroming op die plaatsen waar nog afvalstoffen in het lichaam zijn achter gebleven. 

Karakter:

Wanneer je geleerd hebt jezelf uit te schakelen om je omgeving te kunnen waarnemen, door het missen van vertrouwen in jezelf. Overgevoelig voor je omgeving. Wanneer je als kind bijvoorbeeld hoorde: was jij maar niet geboren. Het Silicea geeft zelfvertrouwen en zorgt ervoor, dat je je grenzen kunt gaan aangeven, zodat je kunt voldoen aan de eisen die worden gesteld. Bij een overdreven verlangen naar harmonie. Moeite met het aangaan van confrontaties.  Altijd “pleasen“.

Toepassing:

Zwak bindweefsel, gevoeligheid voor licht en geluid, trekkende oogleden, slecht haar (gespleten haarpunten) en slechte nagels (komen laagje voor laagje los), pijn door ischias, stinkend zweet (voetzweet), zweterige handen, inwendig etteren (in verbinding met Natrium phosphoricum), zwangerschapsstriemen, liesbreuk (soms is een operatie nodig!). Snel blauwe plekken. Bij rimpels en kraaienpootjes als crèmegel uitwendig gebruiken.

Opmerking: Bij gebruik van Silicea komen de in het lichaam opgeslagen zuren vrij. Daarom altijd samen met de Natrium phosphoricum (nr. 9) gebruiken, anders kan, door het vrijkomen van de zuren, een jichtaanval veroorzaakt worden. Het transpireren niet tegengaan, omdat hierdoor nierstenen kunnen ontstaan. 

Orgaantijd: 03.00 - 05.00 uur - longen.

Celzout 12: Calcium sulfuricum (D6)

Eigenschappen:

Dit mineraal, dat hoofdzakelijk in de lever, de gal en in de spieren voorkomt, werkt slijmoplossend en bevordert de uitscheiding. Het is brandstof voor de cellen van het bindweefsel. Het maakt de zuren die in het bindweefsel vastzitten weer vloeibaar, bevordert de doorlaatbaarheid van het weefsel en helpt zo bloeduitstortingen te verminderen.

Karakter:

Alles of niets karakter, wie niet voor me is, is tegen me. Gevangen zitten in vaste structuren, dit kan op school zijn, bij de ouders, door wetten of als gevolg van de instanties. Bijvoorbeeld een zoon, die nog bij de moeder woont en waar de moeder alles nog voor bepaalt. Niet om kunnen gaan met beperkingen, gevangen zitten in regeltjes. De Calcium sulfuricum verzacht zowel dwarsliggende kinderen, als de nukkige en dwarse personen. Blokkering door angst.

Toepassing:

Vastzittende verkoudheid, etterende amandel- en keelontsteking, chronische bronchitis, reuma, jicht, etterende middenoorontsteking, etterende fistel, abces, open etterende wonden en chronisch etterende wonden (moeten ook open zijn!).

Opmerking: na een shock en/of ongeluk, wanneer het leven weer in beweging moet komen. Vervuiling van het bloed en de lever met afvalstoffen, chronische open ontstekingen.

Orgaantijd: 07.00 - 09.00 uur - maag.

De nummers 1 t/m 12 zijn de twaalf basiszouten. De nummers 13 t/m 33, de hogere of aanvullende celzouten, ondersteunen elk de verschillende werkingsgebieden van de basiszouten. Bij de toepassing van een hoger celzout is het daarom van belang rekening te blijven houden met de werkingsgebieden van de 12 basiszouten die door het inzetten van een hoger celzout in beweging gebracht worden, en indien nodig ze te ondersteunen.

Celzout 13: Kalium arsenicosum (D12)

Eigenschappen:

Een tekort maakt gevoelig voor klachten van de huid, het zenuwstelsel en de slijmvliezen. Geldt als een versterkingsmiddel bij zwakte en vermagering, omdat het versnelde stofwisselingsprocessen langzamer laat werken. Dit mineraal geeft bijzonder goede resultaten bij maag- en darmklachten met diarree. Bij moeilijk te beïnvloeden huidklachten, die met andere celzouten geen verbetering geven, moet Kalium arsenicosum erbij gegeven worden. Hieronder vallen huidverdikkingen, jeukende eczemen, schilferige huiduitslag, bijtende ontsteking van de slijmvliezen, heftige jeuk. Belangrijk middel voor de vrouw bij de menopauze voor stabiliteit en innerlijke zekerheid.

Ondersteunt de hypofyse en de schildklier, die de aanmaak van calcium bevordert, wat weer te maken heeft met osteoporose.

Toepassing:

Verlammingsverschijnselen en krampen. Chronische huidaandoeningen en chronische huidziekten met hevige jeuk.

Bleekzucht, vermagering, algemene zwakte. Klachten aan nieren, hart, lever, maag-darmkanaal, reguleert en stabiliseert spieren en gewrichten.

Opmerking: Tekort kan aanleiding zijn voor angstaanvallen, zwaarmoedigheid, prikkelbaarheid, onrust, hartkloppingen.

Kenmerkend is een dorstgevoel, moeheid en prikkeling in de ledematen. De klachten treden periodiek op.

Celzout 14: Kalium bromatum (D12)

Eigenschappen:

Kalium bromatum is het biochemische kalmeringsmiddel, met een sterke werking op het zenuwstelsel. Ondersteunend bij onrust en slaapstoringen. Bij klachten van organen, zoals bijv. de schildklier en de ogen, die met nervositeit te maken hebben. Een tekort maakt gevoelig voor klachten van de huid en het zenuwstelsel. Niets kunnen laten liggen, maar alles vandaag nog moeten afmaken.

Toepassing:

Belangrijk mineraal bij schildklier problemen, dan samen met de Kalium jodatum (nr. 15) gebruiken. Werkt ontstekingsremmend op huid en slijmvliezen. Nerveuze gezichtsstoornissen. Psoriasis. Bij regelmatig terugkerende hoofdpijn en migraine, vooral bij te veel geestelijke inspanning, moet dit celzout aanvullend erbij worden genomen.

Opmerking: Het gebruik van keukenzout verminderen, omdat het de opname van Kalium bromatum remt. Nervositeit, manische depressiviteit, angst. Voor mensen die innerlijk onrustig zijn, maar aan de buitenkant moe en futloos overkomen of die rusteloos en nerveus zijn. Bij kinderen: angstig, schrikachtig, nerveus en vaak met een onrustige slaap.

Celzout 15: Kalium jodatum (D12)

Eigenschappen:

Dit is het belangrijkste mineraal voor de samenstelling van het bloed en het is tevens het belangrijkste mineraal voor de hoge bloeddruk. Het is het middel voor de schildklier. Het is bijna in alle cellen aanwezig, maar vooral in de schildklier, de lever, de milt, de nieren, de maag, de huid, haren en nagels.

Toepassing:

Bij verhoogde bloeddruk; activeert de werking van het hart en de hersenen; bij de neiging tot chronische huid- en slijmvliesontsteking; bevordert de eetlust en de vertering. Ook bij arteriosclerose en reumatische gezwollen gewrichten. Verhoogde stofwisseling met als gevolg vetzucht of vermagering. Bij chronisch krampachtig schrapen van de keel. Ook bij duizeligheid en plotselinge zweetuitbraken.

Opmerking: Verbetert de afweerkrachten van het lichaam en alle ontstoken gewrichten. Bij de neiging tot neerslachtigheid, huilerigheid, bijna depressieve stemmingen, hartkloppingen, “jammeren en klagen”, licht prikkelbaar en onrustig zijn. Oude emotionele wonden, die in het verleden zijn opgelopen, maar die nog steeds niet verwerkt zijn. Rust en warmte niet kunnen verdragen. Kinderen die in de groei zijn hebben veel van dit mineraal nodig. Bij schildklierproblemen beginnen met de eerste week 5 tot 7 stuks tabletten per dag tot 15 stuks de achtste week. De Ferrum phosphoricum (nr. 3), de Kalium bromatum (nr. 14), de Lithium chloratum (nr. 16), de Manganum sulfuricum (nr. 17), de Zincum chloratum (nr. 21) , en Selenium (nr. 26) ondersteunen samen met de Kalium jodatum de schildklierwerking.

Celzout 16: Lithium chloratum (D12)

Eigenschappen:

Jicht en/of reumatische ziektes, met vaak pijnlijke, opgezwollen en stijve gewrichten. Zware belasting van de zenuwen. De werking bestaat vooral uit het oplossen van urinezuren en door het neutraliseren van schadelijke stoffen in het binnenste van de cel. Ondersteunt de opbouw van nieuw huidweefsel. Eenzaamheid, onzeker en verdrietig, omdat je je  kracht niet kunt manifesteren.

Toepassing:

Bij klachten waarbij het hart betrokken is (bijv. steken in het hart, hartkloppingen). Bij ontstekingen van de urinewegen. Ook bij problemen met de nieren en de bijnieren, blaasontsteking, urineweg-infecties, aderverkalking. Hoofdpijn door nervositeit en door reuma en jicht. Bij zware belasting van de zenuwen.

Opmerking: Een tekort gaat vaak samen met een hoog kuchje als gevolg van de onderdrukking van nervositeit. (Bij de Kalium jodatum - nr. 15 - is dit het schrapen van de keel.) Bij alle allergische aandoeningen. Bij tekort ontstaat melancholie, vermagering en totale uitputting.

Celzout 17: Manganum sulfuricum (D12)

Eigenschappen:

Bij ijzertekort, om het ijzer beter en langduriger op te kunnen nemen. Wordt vaak samen, in een halve dosis, met Ferrum phosphoricum (nr. 3) gegeven. Activeert de enzymen en is daarom bij veel stofwisselingsprocessen betrokken. Stabiliseert het immuunsysteem. Een tekort maakt gevoelig voor klachten van de bloedvaten en de bloedsomloop. Maagdarm functie, milt-, lever- en galproductie.

Toepassing:

Bij schade aan het kraakbeen, omdat het de vorming van kraakbeen stimuleert. Zorgt voor een betere afbraak van zuren zoals ammoniak. Bij wisselende reumatische klachten,  energietekort, bloedarmoede, bleekzucht. Bij arteriosclerose doordat het de vorming van plaque in de bloedvaten voorkomt. Bij osteoporose en diabetes, omdat door een tekort aan mangaan de glucosetolerantie beïnvloed kan worden. Bij tandpijn, ooglid ontstekingen en leverproblemen. Ook aan te bevelen tijdens de zwangerschap om een mangaan tekort te voorkomen.

Opmerking: Zenuwzwakte, slecht geheugen en slechte concentratie als gevolg van overwerkt zijn. Vermoeid, uitgeput, met behoefte aan geestelijke rust. Bij verstoringen van de persoonlijkheid (dementie, schizofrenie, manisch depressief).

Celzout 18: Calcium sulfuratum (D12)

Eigenschappen:

Ondersteunt de ontgifting van de lever.  Uitputting, gepaard gaande met gewichtsverlies, ondanks geeuwhonger. Het is het belangrijkste middel voor de uitscheiding van zware metalen.

Toepassing:

Gebrek aan weerstand. Jicht, reuma, spataderen, aambeien, bloedingen in organen. Slecht helende wonden. Slechte opname van glucose in lever en spieren. Stapeling van kwik en lood (amalgaam). In de HEPAXEN, het middel voor ontgifting, is de Calcium sulfuratum een belangrijk mineraal. De Hepaxen bestaat uit: Kalium chloratum (nr. 4), Kalium phosphoricum (nr. 5), Kalium sulfuricum (nr. 6), Natrium phosphoricum (nr. 9), Natrium sulfuricum (nr. 10), Kalium jodatum (nr. 15), Calcium sulfuricum (nr. 18), Cuprum arsenicosum (nr. 19) en Zincum chloratum (nr. 21).

Opmerking: Alle klachten gaan samen met een overmatig dorstgevoel en moeheid. Chronisch zenuwachtig zijn, bijv. door ondervoeding of door ’s nachts te werken. 

Celzout 19: Cuprum arsenicosum (D12)

Eigenschappen:

Een tekort maakt gevoelig voor klachten van het zenuwstelsel en de spieren. Het heeft zich bewezen bij krampen van het centrale zenuwstelsel en als ondersteuning voor de stofwisseling van de hersenen, speciaal bij kinderen en bij het Down syndroom. Het is ook belangrijk voor de opname van ijzer en de werking van de schildklier. Stabiliseert het immuunsysteem.

Toepassing:

Koliekachtige pijnen, vooral in het maag-darmkanaal, met chronische hoofdpijnen. Een algemeen koudegevoel. Allerlei vormen van kramp, schouders en armen voelen verdoofd of zwak. Diarree. Ook te gebruiken bij ontwormingskuren. Bij verstoringen van de melanine huishouding (vitiligo) samen met Kalium chloratum (nr. 4), Kalium sulfuricum (nr. 6) en Natrium sulfuricum (nr. 10) gebruiken. Eventueel ook uitwendig te gebruiken. Ondersteunend middel bij ijzertekort, regelt de cholesterolspiegel en helpt bij vergiftiging door zware metalen. Bij Parkinson, wat te maken heeft met een aluminium en loodbelasting en Multiple Sclerose, wat altijd in verbinding staat met een zware metalen vergiftiging. Chronische darmontstekingen en gewrichtsproblemen.

Opmerking: Slapeloosheid door grote opwinding of angst, wanneer je altijd op je tenen moet lopen. Overgevoeligheid, nervositeit, slapte. Het niet kunnen ontvangen van warmte en/of liefde.

Celzout 20: Kalium-aluminium sulfuricum (D12)

Eigenschappen:

Werkt op de spijsvertering, bij hardnekkige verstopping, maag en darmkolieken. Een tekort maakt gevoelig voor klachten aan het centrale en perifere zenuwstelsel.

Toepassing:

Darmkrampen, winderigheid, opgezette darmen, verstopping, overbelast zenuwstelsel, duizeligheid. Bedplassen (samen met Natrium sulfuricum - nr. 10). Verstoring van de doorlaatbaarheid van de celmembranen, van het evenwicht tussen mineralen en water in de cellen.

Opmerking: Verbetert leerstoringen, bij traag reactievermogen, dementie. Werkt remmend op de zweetproductie, gebrek aan lichaamswarmte. Hardnekkig ziek zijn van zwakke, oudere mensen. In een combinatie bij Alzheimer te gebruiken samen met Calcium fluoratum (nr. 1), Ferrum phosphoricum (nr. 3), Kalium phosphoricum (nr. 5), Natrium chloratum (nr. 8), Silicea (nr. 11), Cuprum arsenicosum (nr. 19) en Zincum chloratum (nr. 21). Enkele onderzoeken geven aan dat Alzheimer te maken kan hebben met een overbelasting van aluminium. Bij zeer zware belasting van schadelijke stoffen kan er ook nog Kalium sulfuricum (nr. 6), Natrium sulfuricum (nr. 10) en Selenium (nr. 26) bij worden gegeven.

Cezlout 21: Zincum chloratum (D12)

Eigenschappen:

Zink is belangrijk voor het immuunsysteem en de werking van de thymusklier. Zink is essentieel voor de groei en differentiëring van cellen, daarom is het belangrijk voor een goede genezing van wonden. Zink komt voor in de cellen, de weefselvloeistoffen en in veel enzymen. Een tekort maakt gevoelig voor klachten die te maken hebben met overbelasting van het zenuwstelsel als gevolg van belasting door milieu, voeding, straling of stress. Belangrijk bij  bijvoorbeeld acne, eczeem, herpes en haaruitval.

Karakter:

Zink is een belangrijk zout om geestelijk in evenwicht te blijven, bij een tekort kunnen allerlei psychische problemen optreden.

Toepassing:

Werkt vooral in de hersenen en het ruggenmerg. Komt voor in de cellen van veel enzymen en van het lymfestelsel. Is onmisbaar voor stofwisselingsprocessen. Sterke radicalenvanger. Bij alle klachten die hun oorsprong vinden in een uitgeput zenuwstelsel, zoals menstruatiepijnen, zenuwziektes, hoofdpijn, rugpijn, slapeloosheid, groeistoringen bij kinderen, infecties (candida).

Opmerking: Te gebruiken bij o.a. chronische vermoeidheid, uitputting, nachtelijke onrust, gebrek aan concentratie, zwak geheugen, stemmingswisselingen, overgevoeligheid voor geluiden. Witte puntjes op de nagels. Prostaat problemen.

Celzout 22: Calcium carbonicum (D12)

Eigenschappen:

Algemeen opbouwmiddel voor het lichaam. Bij kwalen van de botten, osteoporose, breekbare nagels en cariës. Het is belangrijk voor de voedselopname en uitscheiding. Bij klachten die ontstaan zijn door verzuring en door overbelasting van de uitscheidingsprocessen.

Karakter:

Waar een wil is, is een weg, wanneer je werkelijk je best doet kun je je doel bereiken zijn vaak de thema’s die je als kind werden verteld. Later blijf je vanuit dit mentale gedachtebeeld handelen en worden de emotionele aspecten vergeten, waarmee je ook de grenzen van het lichaam blijft verleggen en niet luistert naar wat het lichaam aangeeft. Steeds maar doorgaan  en je grens verleggen. 

Toepassing:

Uitputting, overbelasting. Vroegtijdig verouderen (ook al mogelijk bij kinderen). Werkt vooral op de slijmvliezen. Bij voortdurende opzettelijke overbelasting. Bij lymfeklierzwellingen. Voorkomt duizeligheid en buiten adem raken. Voor kinderen met ontwikkelingsachterstanden.

Opmerking: Het is een wezenlijk bestanddeel van het afweersysteem. Dit middel werkt zeer langzaam, maar gestaag. Het versterkt alle langzame, langdurige processen. Een tekort treedt vooral aan het licht door regelmatig optredende verkoudheden en transpiratie aan het hoofd. Een duidelijk kenmerk van het tekort zijn de overhangende oogleden.

Celzout 23: Natrium bicarbonicum (D12)

Eigenschappen:

Bij een tekort ontstaan er problemen met de stofwisseling, o.a. de uitscheiding van urinezuur. Verzuring, uitscheiding van slakken en de werking van de alvleesklier. Maagzuur en maagslijmvliesontsteking.

Karakter:

Voor mensen die zich afsluiten, die zich uit frustratie of angst terugtrekken, op een bescheiden en beschaafde manier. Bij afkeer van gezelschap, overgevoeligheid voor sfeer, zich niet erkend voelen.

Toepassing:

Werkt stimulerend op de cel-activiteit. Verhoogt de oxidatie en het celmetabolisme. Voorkomt zwelling en verharding van de klieren, voorkomt ontstekingen. Bij een tekort geeft het een verhoogde zuur- en galvorming. Belangrijk middel bij galstenen. Alle klachten die het gevolg zijn van een onvolledige stofwisseling en van een onvolledige uitscheiding van de restproducten van de stofwisseling, zoals: vetzucht, diabetes, reuma, jicht, struma, enz.

Opmerking: Voorkomt zwakte tijdens een vochtige, warme zomer.

Celzout 24: Arsenum jodatum (D12)

Eigenschappen:

Voor de opbouw van het bloed. Bij problemen met de slijmvliezen, de longen en de huid. Alle klachten die met onze tegenwoordige welvaart en met het milieu te maken hebben. Een algemeen middel om te versterken en te ontgiften.

Toepassing:

Bij nat eczeem, chronisch jeukende huiduitslag, acne bij jongeren, longontsteking. Hardnekkige, vaak bijtende uitscheiding van het slijmvlies van o.a. longen, neus, oren, huid, darmen, enz. Psoriasis.

Chronische vermoeidheid. Maagpijn, maagzuur. Nachtelijk zweten.

Opmerking: Een tekort kan leiden tot rusteloosheid, vergeetachtigheid, niet meer goed kunnen denken. Dufheid en verlies van concentratie na bijv. veel studeren. Zwakke, snelle, meestal onregelmatige pols. Een belangrijk middel om te gebruiken bij allergieën en als hooikoortsmiddel samen met Ferrum phosphoricum - nr. 3 (10 st.), Kalium chloratum - nr. 4 (10 st.), Natrium chloratum - nr. 8 (20-30 st.), Natrium sulfuricum - nr. 10 (7 st.), Arsenum jodatum - nr. 24 (5 st.), eventueel met Calcium phosphoricum - nr. 2 (10 st) en Kalium sulfuricum - nr. 6 (7 st.).

Celzout 25: Aurum chloratum natronatum (D12)

Eigenschappen:

Psychische problemen. Onregelmatige menstruatie. Bij specifieke vrouwenkwalen (ontstekingen van de eierstokken, baarmoeder), PMS, overgangsproblemen. Bij chronische ziektes zonder koorts.

Toepassing:

Bij slaapritme problemen. Slaapwandelen. Samen met Calcium phosphoricum (nr. 2) en Magnesium phosphoricum (nr. 7) bij zware slaapproblemen. Vaak wakker worden, niet kunnen inslapen, onrustig slapen, ’s morgens niet wakker kunnen worden, slaapstoornissen bij oudere mensen. Jetlag (goud activeert de pijnappelklier en werkt in op het slaap- en waakritme) Grauwe staar, hoge bloeddruk, chronische leverziektes. Bij myomen, poliepen en cystes.

Opmerking: Bij angsttoestanden, bij prikkelbare of melancholische stemmingen, depressieve stemmingen en stemmingswisselingen.

Nr. 26 Selenium (D12)

Celzout 26: Selenium (D12)

Eigenschappen:

Ontlasting van zware metalen, vrije radicalenvanger, zenuwen, zwakte. Antioxidant. Voor de afbouw en uitscheiding van schadelijke gifstoffen en zware metalen o.a. cadmium (vooral bij rokers); vergiftiging veroorzaakt door micro-organismen of radioactieve straling. Als middel voor amalgaam vullingen, speciaal wanneer hete en zure voeding en kauwgum wordt gebruikt, waardoor veel kwikzilver uit de vullingen vrij komt. De Selenium werkt als schildklierregelaar en kan dan samen met Natrium sulfuricum (nr. 10) en Kalium chloride (nr. 4) gegeven worden voor de antioxidatieve werking op de lever- en celstofwisseling.

Toepassing:

Bij depressies. Bij steeds terugkerende, langdurige infecties. Bij herpes, maculadegeneratie (gele vlek). Voor leverontgifting, kankerpreventie, reguleert de schildklier. Bij gevoeligheid voor herpes.

Opmerking: in het lichaam is Selenium belangrijk als groeifactor voor bijna alle cellen en als bescherming tegen de oxidatie van rode bloedlichaampjes, de immuun cellen, de leverstofwisseling en de stofwisseling van de ooglens. Beschermt de cel, verbetert de opname en het transport van vitamines.

Celzout 27: Kalium bichomicum (D12)

Eigenschappen:

Bij diabetes mellitus, type 1, samen met Kalium sulfuricum (nr. 6) gebruiken. Deze vorm wordt ook wel insulineafhankelijke diabetes genoemd. Het wordt veroorzaakt, doordat de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier geen insuline meer kunnen maken. Bij diabetes type 2, samen met Natrium sulfuricum (nr. 10) gebruiken. Bij deze vorm van diabetes maakt het lichaam wel insuline, maar de glucose kan niet in de cel worden opgenomen. Ook al maken de eilandjes van Langerhans voldoende insuline, de lichaamscellen zijn minder gevoelig voor insuline. Daardoor kan de glucose de cel niet voldoende in of niet snel genoeg. Men spreekt dan van insuline-resistentie. Bij verhoogd cholesterolgehalte, arteriosclerose, en voor de ijzerstofwisseling.

Toepassing:

Een belangrijk mineraal voor de stofwisseling. Voor reiniging en vernieuwing van het bloed, vooral bij anemie en ook bij diabetes. Mogelijke toepassingen: diabetes, overgewicht, hoog cholesterolgehalte, chronische ontstekingen of slijmvlies catarre.

Opmerking: Vooral sporters hebben een grote behoefte aan Kalium bichromicum (nr. 27), omdat ze 2x zoveel chroom verbruiken als niet-sporters.

Naast de inmiddels bekende celzouten nummers 1 t/m 27, zijn in de loop van 2019 door Adler Pharma de nummers 28 t/m 33 geïntroduceerd. Ze bevatten elementen zoals nikkel, cobalt en molybdeen en lijken sterk te maken te hebben met actuele thema‘s. Zie de beschrijving bij de volgende kopjes.

Celzout 28: Natrium vanadinicum (D12)

Primaire stof: Natrium-ortho-vanadat, Na3VO4.

Het menselijk lichaam bevat ongeveer 0,3 mg/kg vanadium. Dit mineraal wordt het meeste gevonden in celkernen of mitochondriën.

Eigenschappen:

Het ondersteunt de glucose-, cholesterol- en vetstofwisseling en is belangrijk voor de opbouw van de botten. Zorgt voor de aanmaak van energie in de mitochondriën.

Toepassing:

Diabetes. Hoge cholesterol. Hoog triglyceridengehalte (vetten die voornamelijk dienen voor het leveren van energie). Vaak groeiachterstand. Groene tong. Tandproblemen. Amandelontsteking met het ophoesten van kleine geelgroene stukjes. Longontsteking. Schildklierafwijkingen. Vermoeidheid. Botontkalking. Wratten. Ischias.

Emotioneel: Een sterke neiging tot anorexia of boulimia. Eetbuien door gebrek aan warmte en steun. Twijfel over de keus of dit echt goed is. Wie ben ik? Onzeker over zichzelf. Vaak in de opvoeding een strenge en succesvolle vader. Waarbij het iedereen naar de zin gemaakt moet worden. Hoge doelen, perfectionisme. Daardoor vaak iets niet afmaken, niet op tijd komen, uitstellen enz. Manisch depressieve psychosen.

Celzout 29: Cobaltum metallicum (D12)

Primaire stof: Kobalt, Co.

De naam komt van “kobold”, slechte geest, omdat het een niet gewenst metaal was bij het zoeken naar goud. Kobalt is het element in vitamine B12. Maakt staal sterker en beter bestand tegen corrosie.

Eigenschappen:

Kobalt ondersteunt de aanmaak van vitamine B12 en de schildklierfunctie. Het is een belangrijk middel voor de aanmaak van het bloed en is belangrijk voor de gehele energiehuishouding van het lichaam.

Toepassing:

Bloedarmoede. Vermoeidheid, uitputting. Problemen met de schildklier. Epilepsie. Duizeligheid. Hoofdpijn in het achterhoofd, bij de bovenkant van de oogkas. Doofheid. Vergrote schildklier. Longontsteking. Hoest. Astma. Hartpijn. Anemie. Gestoorde bloedstolling. Impotentie. Nieraandoeningen. Bedplassen. Rood eczeem met blaasjes. Vitiligo. Gewrichtsontstekingen.

Emotioneel: Je gereed maken om je taak op je te nemen. Alles perfect willen doen en alles uitvoerig testen. Te weinig zelfvertrouwen, waardoor het gevoel ontstaat dat je het werk/taak niet aankunt. Gesloten zijn. Bang zijn om blunders te maken of het niet te halen. Het moeten presteren.

Celzout 30: Niccolum sulfuricum (D12)

Primaire stof: Nikkel (II) sulfaat-hexahydraat, Ni2SO4 6 H2O.

Nikkelsulfaat komt in de natuur voor in olivijn en chrysopraas en als morenosiet, een groenwitte tot smaragdgroene halfedelsteen.

Eigenschappen:

Dit mineraal is belangrijk voor de stofwisseling van ijzer en de energiehuishouding, door de ondersteuning van de citroenzuurcyclus* bevordert het de afbraak van koolhydraten. *Proces dat zorgt voor de zuurstof in de cellen. Zorgt voor de afbouw van glucose in het lichaam. Ondersteunt het lichaam bij de uitscheiding van nikkel.

Toepassing:

Bloedarmoede. Diabetes. Nikkel-allergie. Eczeem. Acne. Hooikoorts. Afscheidingen zijn romig en geel en stinken naar rotte eieren. Keelpijn. Pancreas aandoeningen.

Emotioneel: Het ontlopen van anderen die erg verliefd op je zijn. Ruimte voor jezelf nodig hebben. Wanneer je snel over je heen laat lopen en dan later emotioneel uitbarst. Erg precies. Eigen weg willen gaan. Het relatie thema hoort bij de sulfuricum en je eigen weg gaan bij niccolum. Harmonie willen in de omgeving. Onderdrukt door partner en/of meer beheerste partner, die niet met haar/zijn emoties overweg kan, omdat hij/zij wel eens zijn/haar beheersing kan verliezen.

Celzout 31: Stannum metallicum (D12)

Primaire stof: Tin, SN.

De naam komt uit het Latijn en wordt in de astrologie geassocieerd met Jupiter.

Eigenschappen:

Dit mineraal komt voor in het maag-darmkanaal, de botten, spieren, lever, longen, hart en de thymus en is daardoor belangrijk voor het immuunsysteem. Ondersteunt en reguleert de vorming van zoutzuur in de maag. Belangrijk voor de nierfunctie en bevordert de haargroei.

Toepassing:

Voor de regulering van het maagzuur. Bij problemen met het immuunsysteem. Osteoporose en artritis. Bij problemen met de vrouwelijke geslachtsorganen, urinewegen. Voor het herstel bij een tin-overbelasting. Hoofdpijn aan het voorhoofd en de slapen. Hoofdpijn met metaalsmaak in de mond. Neuralgieën. Duizeligheid met oorsuizen. Ménière. Oogontstekingen. Longklachten. Leveraandoeningen. Endometriose. Trillende handen. Nekklachten. Waar evenwicht nodig is tussen hard en zacht. Bijvoorbeeld in de hersenen tussen de vaste stof en de vloeistof of in de gewrichten tussen het harde en zachte deel.

Emotioneel: Wanneer je ideeën en creaties afgedankt zijn. Je voelt je aan de kant gezet. Leven in je nadagen, het gevoel dat alles al bijna voorbij is. Niet meer je nek durven uitsteken. Meepraten met anderen. Alles willen beredeneren en een hekel hebben aan bekrompen mensen. Bij het gevoel van “het overkomt je en je kunt er niets tegen doen”. Zorgt voor relativeren en maakt rustiger. Het is een middel ter versterking en regeneratie. Bij angst voor kou en pijn.

Celzout 32: Natrium tetraboracicum (D12)

Primaire stof: Borax, Natriumtetraborat-decahydrat, Na2B4O7 10 H2O.

Eigenschappen:

Borium zit in toermalijn en hoort bij de koolstoffamilie. Boor komt in kleine hoeveelheden voor in het lichaam. De hoogste concentraties bevinden zich in de bijschildklier, de botten en het tandglazuur. Boor werkt ondersteunend op het immuunsysteem, de stofwisseling van de botten, de vitamine D synthese, de celdeling en de celregeneratie. Boor is van belang voor het hormoonsysteem en met name de geslachtshormonen.

Toepassing:

Dit mineraal heeft regulerende functies op het immuunsysteem en antioxiderende eigenschappen. Het ondersteunt het metabolisme in de hersenen en is belangrijk voor gezonde ogen in termen van vocht en zicht. Epilepsie. Parkinson. Oorontsteking. Anemie. Maagontsteking. Misselijkheid bij inspanning. Blaasontstekingen. Urine met bloed en eiwit. Koortslip. Eczeem. Laag oestrogeen- en testosterongehalte. Steriliteit. Suïcidale gedachten.

Emotioneel: Het heeft te maken met verwarring, twijfel aan jezelf en besluiteloosheid. Wanneer je geen grond meer onder je voeten hebt, geen bodem. Bij wagenziekte, zeeziekte en problemen met het naar beneden gaan zoals in een lift of van een glijbaan af. Multiple persoonlijkheid, verwarring over wie je bent (vaak na misbruik). Stemmen horen. Angst of schrik voor harde geluiden zoals bijvoorbeeld vliegtuigen. Geluiden irriteren vaak.

Celzout 33: Molybdenum sulfuratum (D12)

Primaire stof: Molybdeen (IV) sulfide, MoS2.

Eigenschappen:

Dit mineraal regelt de aanmaak van het urinezuur. Het ondersteunt de vorming van het bloed door het transport en de opslag van ijzer. Voor de vertering van zwavelhoudend voedsel, wat vaak een opgeblazen gevoel geeft en winderigheid veroorzaakt. Het mineraal heeft te maken met de opname en het behoud van fluor, wat voor versterking van botten en het tandvlees zorgt. 

Toepassing:

Winderigheid. Osteoporose. IJzerhuishouding. Tandcariës. Tandbederf. Multiple sclerose. Hoofdpijn aan het voorhoofd boven rechteroog, aan de slapen als dolk. Misselijkheid. Migraine. Oogontstekingen. Stemproblemen. Maagklachten. Obstipatie. Diepgele urine. Pijn bij plassen. Problemen met geslachtsorganen. Impotentie. Vergrote prostaat. Bij lever- en nierbeschadigingen.

Emotioneel: Je creativiteit gaan neerzetten. Alles alleen moeten doen. Zichzelf onder druk zetten om de volgende stap te maken. De angst dat het niet zal lukken. Zich vaak alleen voelen. Teveel tegelijk willen zeggen en daardoor slecht begrepen worden.

loader
Bezig met laden...